Ugrás a tartalomra

Pásztor: A tartalékosok képzése régi előírás, de a pénzt másra kellene költeni

2019.03.05
11:16
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség arra buzdítja a polgárokat, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak, jóllehet az erre szánt pénzt más fontos dolgok megoldására kellene költeni - mondta Pásztor István.

Négy vagy öt százalékos átlagbér-növekedésre számíthatunk az elkövetkező időszakban Szerbiában - nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című reggeli műsorában. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette: a realitások talaján kell mozogni ebben a kérdésben.

Pásztor beszélt a tartalékosok kiképzéséről is. Azt mondta, hogy az ezt előíró törvény nem új keletű, csak eddig nem alkalmazták. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az erre szánt pénzt más fontos dolgok megoldására kellene költeni.

A tartalékosok képzése régi előírás, azonban ennek a törvényes foganatosítása eddig nem történt meg maradéktalanul - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádiónak Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta, bár pártja ezt ellenzi, a Vajdasági Magyar Szövetség mégis arra buzdítja a polgárokat, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak. Ezért senkinek sincs joga, hogy arra ösztönözze az embereket, hogy ne tegyenek eleget a tartalékos állományba történő felvételre szóló behívóknak. Pásztor István ugyanakkor kifejtette: számtalan olyan fontos ügy van, amire az erre szánt pénzt fordítani lehetne annak érdekében, hogy fejlődhessen az ország. Nem erre kellene költeni, már csak azért sem, mert a vajdasági magyarság körében rossz emlékeket idéznek a behívók.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „A magyar emberek, elsősorban a kilencvenes évek tapasztalataiból kiindulva, nagyon ellenségesen viszonyulnak a katonai szerepvállaláshoz és egyáltalán a behívók kérdéséhez. Szeretném leszögezni, hogy ne legyen ezzel semmiféle félreértés, hogy semmiféle háborús veszély nincs. Ez nem mozgósítás. Ez egy tartalékos alakulat létrehozását jelenti.”

Szerbiában jelenleg mintegy 49.000 dinár az átlagbér összege. Pásztor István kifejtette, hogy az embereknek ennek a duplájára lenne szükségük, hogy jól éljenek. A VMSZ elnöke ugyanakkor aláhúzta, a realitások talaján kell mozogni, vagyis be kell pótolni a kilencvenes évek és a kétezres évek elejének gazdaságpolitikai mulasztásait.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Bármennyire is szeretnénk, nem lehet hat lépcsőfokot ugrálva följutni az emeletre. Lehet esetleg egy fél emeletet megtenni, de utána az ember kifullad. Ezért nem lehet a béreket sem olyan mértékben növelni, mint ahogy azt az emberek vagy a döntéshozók szeretnék. Abban a mezőben kell mozogni, ami a realitás. Ebben a pillanatban ez a realitás. Illetve az a realitás, hogy körülbelül olyan 4-5 százalékos reálbér növekedésben reménykedhetünk most, az elkövetkező időben.”

A május végi európai parlamenti választás kapcsán Pásztor István elmondta, intenzív kampányra készülnek Vajdaságban, minél több emberhez el akarnak jutni, hogy elmondhassák, milyen fontos a részvétel ezen a voksoláson. A VMSZ a Fidesz-KDNP nemzeti listáját támogatja, amelyen Deli Andor is szerepel. A vajdasági magyar politikusnak reális esélyei vannak, hogy a következő öt évre is bekerüljön az Európai Parlamentbe - mondta Pásztor István.

Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség
tartalékos

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.