Ugrás a tartalomra
Pásztor István
Pannon RTV

Pásztor: Vajdaságban folytatódik az építkezés

2017-11-10
16:58
2017-11-10
18:37
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban folytatódik az építkezés, a nemzetpolitikai célok végrehajtása – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Budapesten Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A magyar nemzetpolitikai államtitkár pedig a családi támogatások kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozta.

A saját jövőképünk, a célkitűzéseink megfogalmazása, ez vár ránk az elkövetkezendő időszakban – fogalmazott Pásztor István a MÁÉRT ülése után. Ezek megvalósítása érdekében pedig az anyaország erkölcsi és anyagi támogatását kérik. A VMSZ elnöke hozzátette, ha sikerült az Európa Kollégium vonatkozásában, a falugondnoki rendszer és a gazdaságfejlesztési program tekintetében, akkor nincs akadálya annak, hogy más elképzelések is sikerüljenek.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Azt látom, hogy számban valóban megfogyatkozott a vajdasági magyar közösség, ugyanakkor életerejében töretlen maradt, és még ebben a pillanatban is rendelkezik azzal a szakmai, politikai, közösségmegtartó potenciállal, intellektuális erővel, ami lehetővé teszi mind az elképzelések megfogalmazását, mind pedig azoknak az életre hívását.”

2018 a családok éve lesz Magyarországon, és a magyar kormány ezt kiterjeszti a határon túli területekre is. Így a tematikus évek keretében a következő a külhoni magyar családok éve lesz.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Szeretnénk azt, hogy ha a családok számára is tudnánk kiírni pályázatokat. Még ezeket az elképzeléseket össze kell fésülni a magyarországi EMMI által kiírt pályázatokkal, elképzelésekkel, és majd utána fogunk erről bővebben, részletesebben tájékoztatni, de ami biztos, hogy az eddigi vállakozói, családi vállalkozói pályázatainkat biztos, hogy visszük tovább.”

Az államtitkár hozzátette, azt szeretnék, ha a magyarországi családtámogatási rendszerből minél több mindent át tudnának ültetni a külhonba is. Potápi Árpád János kiemelte, céljuk, hogy pár éven belül ne legyen különbség a magyar gyerekek körülményei között, akár Szabadkáról, Kolozsvárról, vagy például Szegedről vagy Budapestről van szó.

Pásztor István
VMSZ
máért
Potápi Árpád János
nemzetpolitikai államtitkár

Most

09:14, Frissítve: 09:48

A cél a 2020-as tokiói olimpia

Nemes Máté és Nemes Viktor kiváló birkózók voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei. Meséltek sikerekről, élményekről és a jövőbeli tervekről.
07:46

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.
07:41, Frissítve: 10:05

Kisebbségi média, mint kulturális örökség

Európa 5 országából érkeztek idén vendégek a kisebbségi és helyi média második európai konferenciájára. A tanácskozás a Heror Media Pont és a Magyar Szó Lapkiadó közös szervezésében valósul meg.
07:34, Frissítve: 08:19

Beszélgetés Ágh Istvánnal

Ágh István magyar költő, író volt a magyarkanizsai könyvtárban megtartott irodalmi est vendége. A megközelítőleg 40 kötetet kiadó íróval Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán beszélgetett.

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.