Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Pavlikova: Legyenek láthatóak a nemzeti kisebbségek

2022.09.23
21:22
2022.09.23
21:53
Forrás
021.rs, Storyteller
Az EBESZ szerbiai küldöttségének nemzeti kisebbségi kérdésekkel megbízott főtanácsadóját az október elsején kezdődő népszámlálásról kérdezték.

Fontos, hogy a nemzeti kisebbségek láthatóak legyenek a szerbiai népszámláláskor - erről beszélt Zuzana Pavlikova. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ szerbiai küldöttségének nemzeti kisebbségi kérdésekkel megbízott főtanácsadója azt mondta, fontos, hogy megmutatkozzon az itt jelen lévő sokféleség, amely Szerbiát különlegessé teszi. Úgy fogalmazott, az etnikai és a vallási hovatartozásról, valamint az anyanyelvről szóló kérdést nem kötelező megválaszolni, mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy közli-e, hogy egy bizonyos nemzeti kisebbséghez tartozik, vagy sem. Pavlikova azonban emlékeztetett rá, hogy az, ha valaki elmondja magáról ezeket az információkat, nem járhat semmiféle negatív következménnyel, ráadásul, fontos tudni, hogy csak azokban a községekben, illetve városokban lehet az adott kisebbségi nyelv hivatalos, amelyekben a szóban forgó nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 15 százalékot.

Zuzana Pavlikova
nemzeti kisebbség
népszámlálás
Szerbia

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.