Ugrás a tartalomra

Peking a tajvani fegyverexportról szóló döntés visszavonását követli Washingtontól

2019.07.09
12:33
2024.03.19
08:36
Forrás
MTI
Az amerikai külügyminisztérium hétfőn délután fegyvereladást hagyott jóvá Tajvannak.

A több mint kétmilliárd dollár értékű fegyverexportról szóló döntés visszavonását követeli Peking Washingtontól. Keng Suang kínai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok súlyosan megsérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatok alapelveit. Tajvan Kína elidegeníthetetlen része - hangsúlyozta a szóvivő, aki szerint Washington beleavatkozik Kína belügyeibe, megsértve ezzel a távol-keleti ország szuverenitását.

Peking a fegyvereladásról szóló döntés visszavonása mellett felszólította Washingtont, hogy állítsa le az amerikai és a tajvani haderők közti kapcsolattartást, ne fenyegesse többé a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását.

Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban vált ismét fagyossá, mert Caj, a függetlenség mellett kiálló Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, és elkötelezte magát a Tajvan és Kína közötti status quo fenntartása, valamint a sziget önvédelmi képességének erősítése mellett.

Elemzők emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Tajvannal. Washington azonban informális módon támogatja a sziget önállóságát, és Tajpej első számú fegyverbeszállítója.

A jelenlegi fegyvercsomagban 108 darab M1A2T típusú Abrams harckocsi, 250 Stinger kézi légvédelmi rakéta és tartozékai szerepelnek, ám a Pentagon értesítése szerint a megrendelés bővülhet még gyalogsági gépfegyverekkel, lőszerekkel, Hercules típusú páncélozott műszaki mentőkkel és nehézfegyverzet szállítására alkalmas más járművekkel. Az üzletkötés létrejöttéhez az amerikai külügyminisztérium döntését még jóvá kell hagynia a kongresszusnak.

Amerikai Egyesült Államok
Tajvan
fegyverek
Kína

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.