Ugrás a tartalomra

Pénteken a jövő évi költségvetésről is döntenek

2022.12.28
16:53
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács 2023-as évi munkaterve, a jövő évi költségvetése, a bizottsági elnökök és tagok megválasztása, továbbá tankönyvhasználati jóváhagyás - egyebek között ezek is szerepelnek a MNT következő ülésének napirendi pontjai között.

A Magyar Nemzeti Tanács 2023-as évre vonatkozó költségvetése kapcsán Fremond Árpád szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a szerbiai, tehát a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati támogatások nem változnak majd, itt elképzelhető egy kisebb növekedés is, az anyaországi támogatások pedig a várakozásaik szerint maradnak az előző évi szinten - tette hozzá.

„A Magyar Nemzeti Tanács költségvetése 1,3 milliárd dinár lesz, ez valamennyivel kevesebb, mint a 2022-es évi költségvetés. Ez viszont azért van, mert kevesebb lett az átvitt összeg az előző évből, úgyhogy nem csökken igazából a bevétel és nem számítunk arra, hogy a 2022-es évhez képest lesz majd csökkenés a következő évben, de növekedésre sem számítunk.”

A központi költségvetésben külön-külön határozták meg az egy-egy területre vonatkozó költségvetési-terveket is. Az oktatás területén egyebek között tervben van az ösztöndíjprogram folytatása, óvodafejlesztés, és az utaztatás is.

„Ami az oktatást illeti költségvetés kapcsán, itt közel 700 millió dinár lesz. Ez lesz az a terület, amelyre a legtöbb pénz megy, illetve van betervezve. Itt az ösztöndíjakra a 2023-as évben gyakorlatilag megvan a teljes összeg. Tehát ez az ösztöndíjrendszer, amelyet felépítettünk ezt teljes egészében tudjuk működtetni.”

Nyelv- és íráshasználatra mintegy 3,5 millió dinár, a tájékoztatásra 60 millió dinár, a kultúra esetében pedig közel 500 millió dinár értékű keretösszeg van előrelátva a már korábban elkezdett projektek befejezésére, a felújítási munkálatokra, a fejlesztésekre, a különböző rendezvények finanszírozására, valamint az intézmények fenntartására - emelte ki Fremond Árpád. Az MNT következő ülése pénteken 10 órakor kezdődik, amelyet a Pannon TV élőben közvetít.

Magyar Nemzeti Tanács
Fremond Árpád

Most

14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.