Ugrás a tartalomra

Pénzügyi- és káderkérdések a Tartományi Képviselőház ülésén

2020.11.13
16:37
2020.11.13
17:45
Forrás
Pannon RTV
Napirenden szerepelt a tartományi titkárhelyettesek megválasztása, valamint a tavalyi és az idei évre vonatkozó költségvetési jelentések megvitatása is. A parlament a bizonytalan járványügyi helyzet miatt ült össze másodszor rövid időn belül.

Az ülésen megválasztották a tartományi titkárhelyetteseket is. A Vajdasági Magyar Szövetség soraiból Boris Bajić főtitkárhelyettesként, Ótott Róbert pedig mezőgazdasági titkárhelyettesként tevékenykedhet majd a következő időszakban.

Pintér Anna-Mária, tartományi parlamenti képviselő (VMSZ): „Ez a titkársági pozíció nagyon fontos számunkra. Vajdaság területén a lakosság legnagyobb része mezőgazdasággal foglalkozik, és itt tudunk majd segíteni a polgárainknak sok mindenben, mint ahogy eddig is tudtunk.”

A képviselők a tartományi költségvetés tavalyi zárszámadását, valamint az idei év első hat, illetve első kilenc hónapjára vonatkozó költségvetés megvalósítást is megvitatták. A jelentéseket a Szerb Haladó Párt és Vajdasági Magyar Szövetség is támogatta, a Szerb Radikális Párt és a Vajdasági Front nevű koalíció ugyanakkor nemmel szavazott.

Aleksandar Odžić, tartományi parlamenti képviselő (Vajdasági Front): „Mi már évtizedek óta igyekszünk rámutatni arra, hogy a költségvetési struktúrában rendkívül nagyok a köztársaságtól érkező transzfereszközök, ezek a költségvetés mintegy 60 százalékát teszik ki. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy Vajdaságnak nincsenek saját forrásbevételei, ennek értelmében pedig a tartomány nem képes komoly, minőségi módon tervezni.”

Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt tartományi parlamenti képviselője elmondta: a tavalyi zárszámadás az elmúlt két évtized legjobb eredményének számít.

Nenad Borović, tartományi parlamenti képviselő (Szerb Haladó Párt): „Azt, hogy jól dolgoztunk, és minden a törvénnyel összhangban történt az állami felügyelő intézménytől érkező jelentés is alátámasztja. Sorozatban másodszor adtak pozitív véleményt az eszközök elosztásának módjáról.”

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a pénzügyi helyzet alakulása kapcsán elmondta: miközben országos szinten a gazdasági teljesítmény visszaeső fázisban van, Vajdaság a tavalyi évhez képest idén jobb teljesítményeket produkál.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Az ipari termelés szintjén mintegy 4,7 százalékos növekedés, a feldolgozóipar vonatkozásában pedig 4,8 százalékos növekedés tapasztalható. Ez nagyon jó, mert azt bizonyítja, hogy azok az erőfeszítések, amiket az előző években tettünk, beleértve akár a Prosperitati Alapítvány által nyújtott segítséget is, meghozta a várt eredményt. Olyan eredményeket produkált, amik le tudják nullázni azokat a negatív hatásokat, amiket a koronavírus itt nálunk is előidézett.”

A Tartományi Képviselőház várhatóan még az év vége előtt újra ülésezni fog, amikor is a jövő évi költségvetésről döntenek majd a képviselők.

parlament
tartomány
Újvidék
ülés

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.