Ugrás a tartalomra

A platicsi magyarok zöme már leadta levélszavazatát

2018.04.05
12:30
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
A szerémségi Platicson tartott lakossági fórumot szerdán este a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eseményre egész Szerémség területéről érkeztek magyarok Maradékról, Dobradóról és Nyékincéről.

Platicson a legutóbbi népszámlálás szerint 174 magyar él, a helyiek elmondása szerint mintegy 50 magyar család van, de már csak az idősebbek beszélnek magyarul. Fényszárosi Mátyás, Platics: „Beszélni nem sokat beszélünk a faluban. Ritkán... Kevesen is vagyunk, és akkor mindig valaki van ezekből-azokból, másikból, ezért ritkán beszélünk magyarul itt a faluban. Platicson nagyon ritkán beszélnek.”

Annak ellenére, hogy sokan már nem beszélik a nyelvet, a magyar nemzeti érzület nem hiányzik a helyiekből - mondta a fórumon Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Jó emberek vannak itt, akik sok szempontból ugyanolyanok, mint amilyenek mi vagyunk, akik tömbben élünk, de sok szempontból másmilyenek, mert az életkörülményeik másmilyenek, de ugyanakkor a magyar közösséghez tartoznak, a magyar nemzet részeként élik meg magukat, és ilyen szempontból nincs különbség köztük és mondjuk a kanizsaiak, vagy a zentaiak vagy a szabadkaiak között.”

A lakossági fórumon a Prosperitati Alapítvány képviselői is megjelentek, és ismertették a legújabb pályázati köröket. Szerémségből az elmúlt pályázati körökben 28 nyertes pályázat volt. Van érdeklődés a gazdák részéről, hiszen sokan közülük hosszú évek óta sikeresen működtetik gazdaságukat. Fényszárosi Károly: „250 hektár földet munkálunk, van itt farm 120 anyakocának, most ezer darab disznó van itt ebben a négyszögletben. Új farmunk van, nem szégyellek elvezetni ide orvost, értik azt, hogy milyen. Saját pénzünkkel csináltuk öt évig.

A lakossági fórumon a VMSZ elnöke beszélt a vasárnapi magyarországi választás fontosságáról is. A helyiek elmondták, legtöbben közülük már leadták levélszavazataikat, mert a magyar közösséghez tartoznak, ezért fontosnak érzik, hogy éljenek állampolgári jogaikkal.

Platics
választás
Prosperitati
Pásztor István
VMSZ

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.