Ugrás a tartalomra

Polgári jogvédőt választott a tartományi képviselőház

2022.11.22
13:05
2022.11.22
16:49
Forrás
Pannon RTV
Megválasztották az új polgári jogvédőt a tartományi képviselőház mai ülésén Újvidéken. Pénzügyi kérdésekről is szó esett, emellett több intézmény tavalyi tevékenységéről szóló jelentése is napirenden szerepelt.

A legfontosabb napirendi pontok a polgári jogvédő kiválasztása, valamint az idei költségvetés januártól szeptemberig tartó szakaszának megvalósulásáról szóló jelentés volt. A Szerb Haladó Párt szerint csökkent a munkanélküliség a tartományban, a külföldi befektetések pedig több mint 7 százalékkal növekedtek a tavalyi évhez képest. A Szerb Haladó Párt tartományi frakcióvezetője, Dmitar Stanišić szerint az idei évre tervezett költségvetést meg tudják valósítani: „Az idei költségvetés nagyságrendje valamivel meghaladja a 95 milliárdot, de még fontosabb kihangsúlyozni, hogy a folyó- és költségvetési bevételek az év első kilenc hónapjában 68,5 milliárdos szinten vannak, és ha ehhez hozzáadjuk a korábbi években el nem költött 9 milliárdot, akkor 77,5 milliárdot kapunk, ami az idei évre tervezett 95 milliárdos keret 81,56 százaléka.”

A Szerb Radikális Párt véleménye szerint a tartomány nem használta ki a költségvetési eszközöket. Az ellenzék bírálta a polgári jogvédő intézményét, mert szerintük egyre kevesebben fordulnak hozzájuk.

Marina Nedeljković, tartományi képviselő, Szerb Radikális Párt: A törvény szerint nem rendelkezik konkrét hatáskörrel, észrevételeket tehet, a véleményét kifejtheti, figyelmeztethet bizonyos szerveket a munkájukban felmerülő problémákról, de egyáltalán nem tud törvényi hatáskörrel beavatkozni a kérdésben.”

Az új polgári jogvédőnek egyébként Dragana Ćorićot, a jogtudományok doktorát választották. A 7 napirendi pont között szerepelt még a Jegrička természetvédelmi parkról szóló határozat is.

Nagy Imre, tartományi képviselő, VMSZ: „Szó van a természetvédelmi park fenntartható kezeléséről, a fenntartható működéséről, amely elsősorban a természetvédelmére fókuszál, viszont a park működésében helyet kap a fenntartható turizmus, vagy az ökológiai turizmus, valamint a különböző gazdasági ágazatoknak a korlátozott és szabályozott működése.”

A VMSZ támogatta a napirendi pontokat. Elmondásuk szerint a mezőgazdaság és az oktatás területén jelentős beruházások valósultak meg és több mint 100 művelődési egyesület részesült támogatásban.

Pintér Anna-Mária, tartományi képviselő, VMSZ: „A legfontosabb befektetésekkel kezdeném a mezőgazdaság terén, mégpedig az állattenyésztőkkel, akiket 109 millió dinárral támogattunk. Több mint 100 állattartó pályázott sikeresen, ami az elmúlt évekhez képest kiemelkedő szám és az igényeket vizsgálva jövőre plusz eszközök bevonzására is igény mutatkozik az állattenyésztés támogatása érdekében.”

Az ülésen elfogadták továbbá a Tartományi Garanciaalap és a Tartományi Sport- és Sportorvosi Intézet tavalyi tevékenységéről szóló jelentést is.

polgári jogvédő
tartományi képviselőház

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.