Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Porfirije újonnan megválasztott szerb pátriárkát fogadta Aleksandar Vučić

2021.02.24
17:03
2021.02.25
07:39
Forrás
Pannon RTV
A szerb elnök és a Szerb Pravoszláv Egyház vezetőjének egyórás négyszemközti találkozóján Belgrádban Koszovó, a koszovói szerbek helyzete, valamint a templomok és a szentélyek felújításának a kérdése is szóba került.
Tanjug/Rade Prelić

Porfirije szerb pátriárka február 18-ai beiktatása óta először látogatott a szerb elnökhöz. Aleksandar Vučić a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón elmondta, a jövőben is rendszeresek lesznek az egyeztetések a világi és az egyházi vezetők között. Szó esett a jelenlegi koszovói helyzetről, a béke megőrzéséről, a tartomány gazdasági fejlődésének lehetőségeiről, az egyházi épületek felújításáról és az emlékhelyek kialakításáról is.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Amennyire az állam segít minden más felekezetnek, mindenképp a szerb egyház népessége miatt az országban lehetőségeinek megfelelően nagyobb mértékben segíti a templomok felújítását, szentélyek felújítását, mindenütt, ahol a Szerb Pravoszláv Egyház tevékenykedik országon belül és a szórványban is, a közvetlen környezetben, ahol templomaink és szentélyeink veszélyben voltak a háborús cselekmények miatt az egykori Jugoszlávia területén.”

Tanjug/Rade Prelić

Porfirije pátriárka arról beszélt, hogy sosem tört politikai babérokra. Szavai szerint, nem azért, mert nem lenne hozzá képessége, hanem azért, mert a Szerb Pravoszláv Egyház nem a megosztást, hanem az egyesítést képviselte.

Porfirije, szerb pátriárka: „Ezúttal is elmondtam azt, ami a Szerb Pravoszláv Egyház tanácsának álláspontja is, hogy mindent megteszünk, ami módunkban áll, mint lelkipásztoroknak, hogy népünknek minél jobb legyen, de úgy, hogy az ne váljon más népek kárára. Kizárólag párbeszéddel, tárgyalások útján ismerhetjük meg egymást, és ismerhetjük fel egymás értékeit.”

Vučić a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a mai többpólusú világban Szerbiára számos irányból nehezedik nyomás Koszovó függetlenségének elismerése érdekében. Ennek a befolyásolásnak pedig Szerbia ellenáll a szerb elnök szerint.

pátriárka
Porfirije
Aleksandar Vučić
Belgrád

Most

12:24

Kölyök kalamajka és Párja nincs Óbecsén

Egy év kihagyás után ismét beindultak az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör programjai. Tegnap több száz vajdasági és külföldi fiatal tehetség mutatta be néptánctudását a Petőfi színpadán.
11:07, Frissítve: 11:16

Fitt percek a Pannon Televízióban

Új műsorral jelentkezik a Pannon Televízió. Nyáron sem maradnak mozgással kapcsolatos tartalmak nélkül a nézőink. A Fitt percek elnevezésű rövid átmozgató műsor részleteiről Kókai Mónika szerkesztő beszélt.
10:29, Frissítve: 12:00

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.