Ugrás a tartalomra

Porfirije újonnan megválasztott szerb pátriárkát fogadta Aleksandar Vučić

2021.02.24
17:03
2021.02.25
07:39
Forrás
Pannon RTV
A szerb elnök és a Szerb Pravoszláv Egyház vezetőjének egyórás négyszemközti találkozóján Belgrádban Koszovó, a koszovói szerbek helyzete, valamint a templomok és a szentélyek felújításának a kérdése is szóba került.

Porfirije szerb pátriárka február 18-ai beiktatása óta először látogatott a szerb elnökhöz. Aleksandar Vučić a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón elmondta, a jövőben is rendszeresek lesznek az egyeztetések a világi és az egyházi vezetők között. Szó esett a jelenlegi koszovói helyzetről, a béke megőrzéséről, a tartomány gazdasági fejlődésének lehetőségeiről, az egyházi épületek felújításáról és az emlékhelyek kialakításáról is.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Amennyire az állam segít minden más felekezetnek, mindenképp a szerb egyház népessége miatt az országban lehetőségeinek megfelelően nagyobb mértékben segíti a templomok felújítását, szentélyek felújítását, mindenütt, ahol a Szerb Pravoszláv Egyház tevékenykedik országon belül és a szórványban is, a közvetlen környezetben, ahol templomaink és szentélyeink veszélyben voltak a háborús cselekmények miatt az egykori Jugoszlávia területén.”

Porfirije pátriárka arról beszélt, hogy sosem tört politikai babérokra. Szavai szerint, nem azért, mert nem lenne hozzá képessége, hanem azért, mert a Szerb Pravoszláv Egyház nem a megosztást, hanem az egyesítést képviselte.

Porfirije, szerb pátriárka: „Ezúttal is elmondtam azt, ami a Szerb Pravoszláv Egyház tanácsának álláspontja is, hogy mindent megteszünk, ami módunkban áll, mint lelkipásztoroknak, hogy népünknek minél jobb legyen, de úgy, hogy az ne váljon más népek kárára. Kizárólag párbeszéddel, tárgyalások útján ismerhetjük meg egymást, és ismerhetjük fel egymás értékeit.”

Vučić a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a mai többpólusú világban Szerbiára számos irányból nehezedik nyomás Koszovó függetlenségének elismerése érdekében. Ennek a befolyásolásnak pedig Szerbia ellenáll a szerb elnök szerint.

pátriárka
Porfirije
Aleksandar Vučić
Belgrád

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.