Ugrás a tartalomra

Posztumusz Becsületrendet kap a meggyilkolt francia tanár

2020.10.21
11:15
2020.10.21
11:22
Forrás
Hirado.hu
A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam annak a francia történelemtanárnak, akit múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő.

A 47 éves Samuel Patyt egy csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező 18 éves fiatal múlt pénteken egy Párizshoz közeli kisvárosban a nyílt utcán egy késsel lefejezte.

A rendőrség agyonlőtte a támadót, aki azért akart „bosszút állni”, mert a középiskolai történelemtanár a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat.

Az elkövetőnek sem a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük.

Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentette, hogy hat hónapra bezárják azt a mecsetet, ahol videófelvételt mutattak be arról, ahogy Paty az óráján bemutatta a rajzokat. A belügyi hatóságok a rendeletet hétfő este kézbesítették a mecset üzemeltetőinek, és 48 órán belül végre kell hajtani. A videóban Paty egyik diákjának apja méltatlankodott az órán történtek miatt.

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot, és ismét felidézte a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben elkövetett szörnyűségeket, amikor két dzsihadista merénylő megölt tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. Többen a Francia Köztársaság és a francia értékek elleni támadásként értékelték a tanár elleni merényletet.

Darmanin a történtekre válaszul azt ígérte, hogy háborút indít a köztársaság ellenségei ellen, és több akció indult az iszlamisták ellen.

A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

posztumusz
Becsületrend
meggyilkolt
francia
tanár

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.