Ugrás a tartalomra

Potápi: csak egy közös magyar múlt van, s ezt segíteni kell megismertetni

2019.11.06
07:13
Forrás
MTI
Nincsen határon inneni és túli magyar múlt, csak egy közös magyar múlt van, s ezt segíteni kell megismertetni - jelentette ki Potápi Árpád János a felvidéki Oroszkán.

A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára köszöntőt mondott a helyi hadimúzeumban az ott megvalósult fejlesztések átadásán kedden. Potápi Árpád János méltatta az oroszkai hadimúzeum és a hozzá hasonló létesítmények szerepét. Kiemelte: ezek a pontok is hozzásegítenek a magyar múlt megőrzéséhez és ahhoz, hogy ez a múlt - amelyre méltán lehetnek büszkék a magyarok - a fiatal korosztályok számára is megismerhetővé váljon. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy minden határon túli területen legalább egy ilyen vagy hasonló intézmény működhessen. Az oroszkai hadimúzeumot mintegy másfél évtizede önerőből hozta létre a helyi Zsákovics László és családja. A múzeumban részben első világháborús, de főként a második világháborúra és annak helyi eseményeire összpontosító tárlat tekinthető meg. A rendkívül bőséges kiállítási anyaggal rendelkező tárlatot elsősorban korabeli fegyverek és más hadieszközök alkotják. A fejlesztések megvalósítását 15 millió forinttal támogatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű