Ugrás a tartalomra

Potápi: kétszeresére nő a magyar kultúráért és oktatásért pályázat keretösszege

2019.12.20
14:29
2019.12.21
09:03
Forrás
Pannon RTV
Csaknem az eddigi összeg duplája, azaz most 2 milliárd forint áll rendelkezésére azoknak, akik a magyar kultúráért és oktatásért című pályázaton szeretnének részt venni.

Ezt jelentette be mai sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár bejelentette azt is, hogy a határon túli magyar jogászhallgatókat segítő Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogram keretösszegét a korábbi 18-ról 36 millió forintra emelik. A külhoni magyarság szülőföldön való boldogulásának elősegítését célzó magyar kultúráért és oktatásért pályázatot 2011 óta írják ki minden évben, csak tavaly 3150 pályázatot támogattak. A mostani kiírás jelentős változtatásokat tartalmaz. A változtatás egyik lényeges pontja és pozitívuma, hogy közel a duplájára emelik az összeget, mégpedig az eddigi 1,1 milliárdról 2 milliárd forintra – hangsúlyozta az államtitkár. Tavaly a központi pályázatnál 500 ezer és 2,5 millió forint összegre lehetett pályázni, az idén ezt jelentősen megemeltük, 500 ezer és 10 millió forint közötti összegre tudnak a szervezetek pályázni. Tavaly a regionális pályázatnál 500 és egymillió forint közötti összegre tudtak pályázni, a jövő évre vonatkozólag pedig ebben a pályázati felhívásban 300 ezertől 3 millió forintig lehet pályázni az összegekre.

Fontos változás az is, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények ezúttal nem pályázhatnak, eddig 2 millióra pályázhattak, most ezt az összeget támogatásként kapják el. Emellett különbontották a központi és a regionális pályázatot.
A pályázat keretében a magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok, ahhoz kapcsolódó tevékenységek, írott és elektronikus média, könyvkiadás, civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működése, valamint fejlesztések és ingatlanberuházások támogatására lehet pályázni. A központi pályázati kiírás esetében ingatlan- és gépjárművásárlás is támogatható - közölte az államtitkár.
Potápi Árpád János arról is beszámolt, hogy a határon túli magyar jogászhallgatókat segítő, 2012-ben indított Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogram keretösszegét a korábbi 18-ról 36 millió forintra emelik.
Tavaly egy-egy ösztöndíjas 600 ezer forint támogatásban részesült, az idén pedig 1 millió 200 ezer forintos támogatásban részesülnek. Ezt három alkalommal kapják meg 400 ezer forintos bontásban. Úgy gondolom, hogy ez egy kiváló lehetőség ahhoz, hogy a jogászhallgatók egyrészt megismerkedjenek a némileg eltérő magyar jogi kultúrával, illetve törvényekkel, másrészt pedig egymással is jó kapcsolatokat tudjanak kialakítani annak érdekében, hogy amikor már ügyvédként, vagy akár más pályán dolgoznak, akkor egymásnak a tevékenységeit tudják segíteni.

Az ösztöndíjat azok a külhoni hallgatók nyerhetik el, akik szülőföldjükön jogi tanulmányokat végeznek és érdeklődnek a gazdasági jog iránt. Őket év közben magyarországi ügyvédek folyamatosan segítik, tutorálják, a nyári gyakorlatukat pedig neves budapesti ügyvédi irodáknál töltik. Potápi Árpád János hozzátette, 2020-ban 30 tanulónak tudnak helyet biztosítani: Romániából tizenegy, Szlovákiából hét, Szerbiából négy, Ukrajnából három, Horvátországból és Szlovéniából egy-egy, valamint a diaszpórából három pályázónak. Mindkét pályázat felhívásai megtalálhatóak Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján (www.bgazrt.hu) és a www.kulhonimagyarok.hu oldalon.

keretösszeg

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.