Ugrás a tartalomra
Facebook/Potápi Árpád János/Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda

Potápi: lélekben minden magyar együtt ünnepel

2022.06.04
09:19
2022.06.04
13:22
Forrás
MTI
Ma van a csíksomlyói búcsú napja. Pünkösdvasárnap előtti szombaton, azaz június 4-én rendezik az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét az erdélyi Csíksomlyón.

A járvány miatt még tavaly is korlátozott számú résztvevővel zajlottak a liturgikus programok. Idén azonban bárki részt vehet a csíksomlyói búcsún. A helyszínre több százezer katolikus és keresztény hívőt várnak. Egyes információk szerint azonban akár a másfél milliót is eléri az odaérkezők száma, akik a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, és szentmisén vesznek részt.

Az ünnepi szentmisét a Pannon TV műsorán is követhetik fél 12-től. Az idei búcsú mottója a Pax et bonum!, azaz Béke és Jóság!

Pannon RTV

Ha a Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok nem is vehetnek részt mindannyian személyesen a csíksomlyói pünkösdi búcsún, lélekben mind együtt ünnepelnek a zarándokokkal a magyarság megmaradásának ünnepén - ezt hangoztatta Potápi Árpád János péntek este Csíksomlyón, a pünkösdi lovas zarándoklat résztvevőinek fogadására rendezett ünnepségen. A lovas zarándoklaton részt vevő magyar nemzetpolitikai államtitkár az utóbbi évek legfontosabb eredményei közé sorolta a nemzeti összetartozás tudatának megerősítését.

"A legfontosabb az, hogy a nemzeti összetartozás érzését, a magyarság élményét, a hazaszeretet élményét meg tudtuk erősíteni gyermekeinkben, fiataljainkban, magyar közösségeinkben, Magyarországon, a Kárpát-medence régióiban és a diaszpórában egyaránt" - mondta Potápi Árpád János, aki azzal a 211 huszár hagyományőrzővel és lovas zarándokkal együtt érkezett a szombati pünkösdi búcsú helyszínéül szolgáló csíksomlyói hegynyeregbe, akik a Székelyföld különböző útvonalait bejárva összegyűjtötték és eljuttatták Csíksomlyóra az útba eső közösségek szalagra írt imáit.

Az államtitkár rámutatott: nemcsak az oltár mellé helyezett, botra feltűzött üzeneteket hozták el Csíksomlyóra. A Nemzetpolitikai Államtitkársághoz a világ minden tájáról, Kanadától Ausztráliáig, Argentínától a skandináv térségig mindenhonnan jöttek üzenetek, csakúgy mint magyarországi és erdélyi településekről.

Potápi Árpád János elmondta: az összegyűjtött üzenetek alapvető mottója a csíksomlyói búcsú idei jelmondata a Pax et Bonum - a Béke és Jóság, illetve a biztonság volt.

"Mindannyian azt szeretnénk, hogyha nemzetünk minden tagja, a gyermekeink, fiataljaink és időseink egyaránt a következő időszakot, a következő évet is békében élhetnék le. Békét kívánunk Kárpátaljának, békét kívánunk Ukrajnának, szolidaritásunkról biztosítjuk a kárpátaljai magyarságot és minden ukrajnai nemzet fiát" - zárta köszöntőjét a nemzetpolitikai államtitkár.

Péntek este a csíksomlyói Fodor-háznál felállított Székely Hadosztály-emlékműnél rendeztek megemlékezést a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A péntek délután kezdődött hagyományos őrségállás szombat reggel 8 óráig tart: a szervezők szerint ez idő alatt bárki elhelyezheti mécsesét, virágját, és fejet hajthat a hősök emléke előtt.

 

Mobile: https://onlinestream.live/pannon-rtv/videoplayer/4695-1

Bármilyen lejátszási gond esetén ajánlott lejátszó az Smplayer (https://www.smplayer.info/)

OnlineStream.hu

Potápi Árpád János
Csíksomlyó
pünkösd
zarándoklat
lovas

Most

08:32

No filter a Desirén

A Stúdió K Színház előadásával és Lajkó Félix koncertjével kezdetét vette a tizennegyedik Desiré fesztivál Szabadkán.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.