Ugrás a tartalomra
MTI/Soós Lajos

Potápi: A magyar társadalom alapját képező közösségek megerősítése a cél

2020-02-21
13:00
2020-02-21
20:25
Forrás
MTI
A magyar társadalom alapját képező közösségek megerősítésének fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóján Budapesten.

114 iskolavezető vett részt a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóján Budapesten. A világon szétszórtságban, diaszpórában működő magyar nyelvű oktatási intézmények vezetőinek legmagasabb szintű fórumára 30 országból érkeztek résztvevők. Az eseményt a magyar nemzetpolitikai államtitkárság szervezte meg harmadik alkalommal.

A hétvégi magyar iskolák harmadik találkozójának megnyitóján Potápi Árpád János a 2020-ra meghirdetett erős magyar közösségek évének céljai között említette a Magyarországon, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban is a magyar társadalom alapját képező közösségek megerősítését.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár a trianoni centenáriumról azt mondta: fontos megemlékezni az 1918-1920-as eseményekről, de még fontosabb azon pillanatok kiemelése, amikor jó is történt a nemzettel: „Nagyon sok ilyen van, akár a gazdaságban, akár a politika területén, akár az oktatás, a kultúra, akár pedig a sport területén. Mi ezekre a dolgokra szeretnénk jobban rávilágítani, és ezekből szeretnénk kapaszkodót, fogódzót meríteni ahhoz, hogy a következő száz év a magyarság számára ne egy vesztes évszázad legyen, hanem egy győztes, egy nyertes, és egy erősödő magyarságról tudjuk beszámolni.”

Az államtitkár az iskolai találkozó céljaként jelölte meg, hogy a diaszpórában működő intézmények találkozzanak és egyeztessenek módszertanukról.

Pacsay-Tomassich Orsolya, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára előadásában felhívta a figyelmet arra a felsőoktatási programra, amelynek célja, hogy lehetőséget adjon a diaszpórában élő magyaroknak a magyarországi felsőoktatás igénybevételére. A programra elsőként ötven ember jelentkezését várják: „A felsőoktatási ösztöndíjprogramunk célja nyilvánvalóan az, hogy megszüntessük a diaszpórából érkező személyek hátrányos megkülönböztetését a magyarországi és a Kárpát-medencei külhoni magyar személyekkel összehasonlításban.”

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke előadásában ismertette, hogy idéntől a diaszpóra magyarsága számára is nyitottá válik a szövetség, eddig csak a Kárpát-medencei magyar- és történelemtanároknak rendezett tábora: „Nagyjából négyszáz tanárt várunk ebbe a táborba, a tábornak a befogadóképessége az egyébként ötszáz fő és a az a célunk, hogy a Kárpát-medencében magyar történelemszakot oktató tanárok mellett ott lehessenek önök is.”

Az esemény megnyitóján Nagy-Baló Csaba, a Sárospataki Református Kollégium igazgatója a középiskolai diaszpóra osztály beindításáról tartott tájékoztatót.

Potápi Árpád János
hétvégi magyar iskolák
nemzetpolitika
család

Most

19:53

Segítség az adai rászorulóknak

A VMSZ Ada Községi Szervezete a húsvéti ünnepekre való készülődés jegyében friss zöldségféléket, gyümölcsöt és egyéb élelmiszereket biztosított a községbeli rászoruló családoknak - áll közleményükben.

Népszerű