Ugrás a tartalomra
Potápi Árpád János Hertelendyfalván
Pannon RTV/Lukács Attila

Potápi: Meg kell őrizni a nemzeti egységünket és a keresztény kultúránkat

2019-05-25
15:56
2019-05-25
18:03
Forrás
Pannon RTV
Magyarország nemzetpolitikai államtitkára részt vett a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tájházának avatóünnepségén Hertelendyfalván.

A magyar kormány 2010-ben lehetővé tette, hogy minden magyar, éljen bárhol is a világon, igényelhesse a magyar állampolgárságot - mondta Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikai államtitkára hangsúlyozta, mára több mint egymillió-ötvenezren igényelték és kapták meg az állampolgárságot. 2010 és 2014 között ezután megteremtették azt a keretrendszert, amellyel a külhoni magyarokat támogathatja Budapest, 2014-ben pedig Magyarország megerősödésével az is lehetővé vált, hogy a külhoni gazdaság támogatásával tovább erősítsék a külhonban élőket. A magyar kormány gazdaságfejlesztési programja a Vajdaságban indult el először - idézte fel Potápi Árpád János. Ez a program lehetővé teszi, hogy a magyar vállalkozások megerősítésével magyar családokon tudjon segíteni a kormány. Potápi Árpád János végül felhívta a figyelmet arra, 2018-ban megteremtődött annak lehetősége, hogy azok is részt vegyenek az európai parlamenti választáson, akik nem az Európai Unió területén élnek.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország (Fidesz): „Meg kell őrizni a nemzeti egységünket és a keresztény kultúránkat, és ebben pedig nemzeti egységre van szükség. Ennek érdekében a tavalyi év végén az Országgyűlés úgy módosította a választójogi törvényt, hogy azon a nem uniós lakhelyen élő választópolgárok, magyar választópolgárok is részt tudjanak venni, ez lefordítva elsősorban a vajdasági és a kárpátaljai embereket, választókat érinti, úgyhogy mindenkit arra biztatok, hogy aki még nem volt szavazni, az mindenféleképpen tegye meg és éljen ezzel a jogával.”

Potápi Árpád János
nemzetpolitikáért felelős államtitkár
EP-választás

Most

16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.