Ugrás a tartalomra
Potápi Árpád János Hertelendyfalván
Pannon RTV/Lukács Attila

Potápi: Meg kell őrizni a nemzeti egységünket és a keresztény kultúránkat

2019-05-25
15:56
2019-05-25
18:03
Forrás
Pannon RTV
Magyarország nemzetpolitikai államtitkára részt vett a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tájházának avatóünnepségén Hertelendyfalván.

A magyar kormány 2010-ben lehetővé tette, hogy minden magyar, éljen bárhol is a világon, igényelhesse a magyar állampolgárságot - mondta Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikai államtitkára hangsúlyozta, mára több mint egymillió-ötvenezren igényelték és kapták meg az állampolgárságot. 2010 és 2014 között ezután megteremtették azt a keretrendszert, amellyel a külhoni magyarokat támogathatja Budapest, 2014-ben pedig Magyarország megerősödésével az is lehetővé vált, hogy a külhoni gazdaság támogatásával tovább erősítsék a külhonban élőket. A magyar kormány gazdaságfejlesztési programja a Vajdaságban indult el először - idézte fel Potápi Árpád János. Ez a program lehetővé teszi, hogy a magyar vállalkozások megerősítésével magyar családokon tudjon segíteni a kormány. Potápi Árpád János végül felhívta a figyelmet arra, 2018-ban megteremtődött annak lehetősége, hogy azok is részt vegyenek az európai parlamenti választáson, akik nem az Európai Unió területén élnek.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország (Fidesz): „Meg kell őrizni a nemzeti egységünket és a keresztény kultúránkat, és ebben pedig nemzeti egységre van szükség. Ennek érdekében a tavalyi év végén az Országgyűlés úgy módosította a választójogi törvényt, hogy azon a nem uniós lakhelyen élő választópolgárok, magyar választópolgárok is részt tudjanak venni, ez lefordítva elsősorban a vajdasági és a kárpátaljai embereket, választókat érinti, úgyhogy mindenkit arra biztatok, hogy aki még nem volt szavazni, az mindenféleképpen tegye meg és éljen ezzel a jogával.”

Potápi Árpád János
nemzetpolitikáért felelős államtitkár
EP-választás

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.