Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Potápi: Megemelt összegű támogatás a kárpátaljai magyar gyerekeknek

2023.01.17
17:16
2023.01.17
17:28
Forrás
MTI
Januárban a kárpátaljai magyar óvodások, iskolások és egyetemisták megemelt összegű oktatási-nevelési támogatást kapnak – jelentette be közösségi oldalára feltöltött videójában Potápi Árpád János.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár felidézte: A nemzetpolitika egyik legátfogóbb, több évtizede működő támogatási programja a Szülőföldön Magyarul program (közismert nevén oktatási-nevelési támogatás), amellyel a magyar kormány 2003 óta mond köszönetet azoknak a külhoni magyar családoknak, akik gyermeküket magyar oktatási intézménybe íratják.

Potápi Árpád János kiemelte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezdeményezésére a programot átalakítják, a program keretében nyújtott támogatást pedig megtöbbszörözik. Hangsúlyozta: első intézkedésként az orosz-ukrán háború negatív hatásait elszenvedő, de szívósan kitartó kárpátaljai magyar családokat szeretnénk kiemelten támogatni, ezért a kárpátaljai magyar óvodások, iskolások és egyetemisták még ez év januárjában egyszeri, megemelt támogatásban részesülnek, amelynek összege bruttó 100 ezer Ft: az eddig nyújtott támogatás több mint háromszorosa.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: „Továbbra is úgy véljük, hogy az anyanyelvi oktatás a nemzeti közösség megmaradásának egyik legfontosabb pillére. Bízunk abban, hogy Ukrajna a nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően, mielőbb helyreállítja a kárpátaljai magyarság oktatási és nyelvi jogait.”

Az államtitkár kiemelte: „Az elhúzódó háborús hónapok után sem feledkezünk meg azokról, akik kitartanak és helytállnak. Mert a magyar összetartó és gondoskodó nemzet!”

támogatás
oktatás
Kárpátalja
Potápi Árpád János
Szülőföldön Magyarul

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.