Ugrás a tartalomra

Potápi: Megemelt összegű támogatás a kárpátaljai magyar gyerekeknek

2023.01.17
17:16
2023.01.17
17:28
Forrás
MTI
Januárban a kárpátaljai magyar óvodások, iskolások és egyetemisták megemelt összegű oktatási-nevelési támogatást kapnak – jelentette be közösségi oldalára feltöltött videójában Potápi Árpád János.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár felidézte: A nemzetpolitika egyik legátfogóbb, több évtizede működő támogatási programja a Szülőföldön Magyarul program (közismert nevén oktatási-nevelési támogatás), amellyel a magyar kormány 2003 óta mond köszönetet azoknak a külhoni magyar családoknak, akik gyermeküket magyar oktatási intézménybe íratják.

Potápi Árpád János kiemelte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezdeményezésére a programot átalakítják, a program keretében nyújtott támogatást pedig megtöbbszörözik. Hangsúlyozta: első intézkedésként az orosz-ukrán háború negatív hatásait elszenvedő, de szívósan kitartó kárpátaljai magyar családokat szeretnénk kiemelten támogatni, ezért a kárpátaljai magyar óvodások, iskolások és egyetemisták még ez év januárjában egyszeri, megemelt támogatásban részesülnek, amelynek összege bruttó 100 ezer Ft: az eddig nyújtott támogatás több mint háromszorosa.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: „Továbbra is úgy véljük, hogy az anyanyelvi oktatás a nemzeti közösség megmaradásának egyik legfontosabb pillére. Bízunk abban, hogy Ukrajna a nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően, mielőbb helyreállítja a kárpátaljai magyarság oktatási és nyelvi jogait.”

Az államtitkár kiemelte: „Az elhúzódó háborús hónapok után sem feledkezünk meg azokról, akik kitartanak és helytállnak. Mert a magyar összetartó és gondoskodó nemzet!”

támogatás
oktatás
Kárpátalja
Szülőföldön Magyarul

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.