Ugrás a tartalomra

Potápi: A romániai választás a magyarság sikersorozatának egyik állomása

2020.12.08
15:21
2020.12.08
16:17
Forrás
Pannon RTV
Egy sikersorozat állomása, amely sikersorozat a kárpát-medencei választásokat jelenti - így értékelte a december hatodikai romániai parlamenti választások eredményeit a magyarság szempontjából Potápi Árpád János.

A magyar nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, hogy a Nemzeti Összetartozás Évét ez a választás koronázta meg. Potápi hozzátette, a magyarság számarányához méltó eredmény született, 6 százalékot ért el a törvényhozás mindkét házában a párt. Az RMDSZ az összefogásnak köszönhetően megerősítette pozícióit - hangsúlyozta a politikus.

A nemzetpolitikai államtitkár kitért a koronavírus-járványra és a kárpát-medencei magyarság egyéb választásaira is.

„Azt gondolom, hogy a 2020-as esztendő, egy nehézségekkel teli esztendő volt. Mindannyian tudjuk, hogy a járvány milyen helyzetbe állította a világot, benne Közép-Európát, a Kárpát-medencét, illetve a magyarságot. Viszont ezt a járványt mi nemcsak túléltük, hanem a magyar közösségek ebből a járványból megerősödve tértek ki. Képesek voltak arra, hogy az intézményrendszerüket a járvány ellenére folyamatosan meg tudják erősíteni. Ehhez az intézményrendszerhez hozzátartozik az oktatás, a kultúra, a gazdaság. Ugyanígy hozzátartozik a politikai intézményrendszer is, illetve a politikai érdekképviselet. Június 21-én háromszintű választások voltak Szerbiában, történelmi sikereket ért el a magyar közösség, a VMSZ. Július 5-én parlamenti választások voltak Horvátországban, ahol a HMDK sikerének örülhettünk, ezt követte szeptember 27-én a romániai önkormányzati választás, ahol megerősítettük a pozícióinkat mind a községekben, mind a városokban, megyékben. Új jelentős történelmi sikert értünk el Marosvásárhelyen, ahol 20 év után újra magyar polgármestere van a városnak.”

A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a romániai parlamenti választási részvételre - ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke hangsúlyozta, egyelőre nincsenek végleges eredmények. Ezek csütörtökre vagy péntekre várhatóak.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Az RMDSZ elnöke kiemelte, az elmúlt 30 év legalacsonyabb részvételi aránya volt az idei választásokon Romániában. Ennek ellenére az RMDSZ eredményesnek értékeli a választásokat - mondta Kelemen Hunor.

„Az arányos képviseletet sikerült megőriznünk. Az eddigi ismereteink alapján mindkét házban van önálló frakciónk. 21 képviselő és 9 szenátor fogja a munkáját végezni. Itt egyetlen egy kérdés még bizonytalan, hogy a 21. képviselőházi mandátum a visszaosztás után melyik megyében lesz. Ez is rövidesen ki fog derülni. Most éppen a fellebbezések időszaka van. A parlamenti arányaink tehát nem változtak 2016-hoz képest. A következő mandátumban is 30 képviselővel fogunk dolgozni.”

Románia
választás
Erdély
rmdsz
Kelemen Hunor

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.