Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Potápi: a szórványnak kulcsszerepe van a magyarság megmaradásában

2022.11.15
13:57
Forrás
MTI
A szórvány közösségek a magyarság végvárai, amelyeknek kulcsszerepük van az összmagyarság megmaradásában – közölte Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ma, a magyar szórvány napján.

A magyar Országgyűlés 2015-ben november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította.

Az államtitkár hangsúlyozta: ha a szórványmagyarság meggyengül vagy elvész, utána a tömbmagyarság következik, ezért is fordít a magyar kormány kiemelt figyelmet a szórványmagyar közösség megerősítésére, támogatására.

Potápi rámutatott, hogy a szórvány közösségek a Kárpát-medencében a Magyarországon kívüli magyarság közel felét teszik ki. Kiemelte: a Nemzetpolitikai Államtitkárság számos szórványban működő intézmény, szervezet, szórványkollégium kiszámítható támogatását biztosítja, többek között a Magyar Nemzeti Tanács Szórványprogramját is. Potápi hangsúlyozta, kifejezetten a szórványközösségek támogatására jött létre 2015-ben a Petőfi Sándor Program. Hozzátette: 2015 óta már több mint 300 ösztöndíjas segítette a Kárpát-medencei szórványban működő magyar közösségeket.

Potápi Árpád János
szórvány

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.

Népszerű