Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

Pozitív dolgok a Szerbiáról szóló országjelentés tervezetében

2023.03.23
07:53
2023.03.23
15:47
Forrás
Tanjug
Az Európai Unió üdvözli Szerbia csatlakozási törekvéseit.

A Szerbiáról szóló 2022-es országjelentés tervezetében az Európai Parlament dicsérte az ország azon stratégiai célját, hogy az EU teljes jogú tagja legyen, az új európai integrációért felelős miniszter megválasztását és az alkotmánymódosításról szóló sikeres népszavazás megszervezését, amely az igazságszolgáltatás további reformjait segítheti elő. Emellett a dokumentumban még üdvözlik Szerbia arra vonatkozó törekvéseit, hogy támogatja az etnikai és vallási kisebbségeket, valamint gyorsan reagál a nők, nemzeti kisebbségek, menekültek, valamint az LMBT közösséghez tartozó személyek elleni bűncselekményekre. Emellett pozitívan értékelik a Szerbia és Bulgária közötti gázvezeték kiépítését, és a transzbalkáni villamosenergia-átviteli folyosó építéséről szóló megállapodás elfogadását, amelyek illusztrálják az EU törekvéseit a nyugat-balkáni régió energetikai stabilitásának növelésére.

Európai Unió
országjelentés
Szerbia

Most

15:20, Frissítve: 15:26

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű