Ugrás a tartalomra

Pozitívan értékelték a szerb politikusok a koszovói választás eredményeit

2019.10.07
16:06
2020.02.25
08:34
Forrás
Pannon RTV
A szerb politikai élet képviselői elégedetten szóltak a koszovói választások kapcsán a Szerb Lista eredményéről.

A tömörülés a szerbek számára garantált 10 hely mindegyikét megszerezte az előzetes, majdnem 100 százalékos feldolgozottsági eredmények alapján.

Foto: Tanjug/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Ana Brnabić szerb miniszterelnök háláját fejezte ki a koszovói szerb közösségnek az egyöntetű szerepvállalásáért, azért, hogy túlnyomó többségben a Belgrád által is támogatott szerb listára voksoltak: „A szerbek sosem voltak ilyen egységesek Koszovóban. Ebből következik az is, hogy még sosem voltak ilyen erősek. Ez az elmúlt évek megkoronázása. Egységben az erő, hiszen csak az egységes hangot lehet hallani.”

Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint a választási eredmény új lehetőséget kínál: „Azt várom, hogy folytatódjon a párbeszéd a pótvámokat illetően. Szerintem a feltételek adottak, hogy békés, kompromisszumos megoldást tudjunk találni.”

Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Marko Đurić szerint a Szerb Lista eredménye a bizalom jelképe a koszovói szerbek részéről. A Koszovó-ügyi iroda vezetője kiemelte, a voksok alapján kijelenthető, hogy a koszovói szerbek elkötelezettek Szerbia és Aleksandar Vučić politikája iránt is: „El kell gondolkodnunk, hogy hogyan fogjuk véghez vinni Vučić elnöknek a koszovói szerb közösség megsegítésére vonatkozó tervét, amely nélkül nincs jövője a nemzetnek. El kell gondolkodnunk, hogyan tudnánk jobban, hatékonyabban megoldani a koszovói szerbeket érintő problémákat, legfőképp, azt a több éve fennálló kérdést, amely a fiatalok munkavállalását érinti, hiszen eddig másutt kellett szerencsét próbálniuk, mert otthon nem volt munkalehetőség.”

Az új pristinai kormánytól Belgrád többek között azt várja, hogy eltörli a boszniai és a szerb termékekre kivetett száz százalékos vámokat.

Szerb Lista
Ana Brnabić
Marko Đurić
Ivica Dačić

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.