Ugrás a tartalomra

Prága várhatóan meghosszabbítja a szlovák határ őrzését

2022.10.16
20:51
Forrás
MTI
A cseh kormány várhatóan további egy hónappal meghosszabbítja a szlovák határ őrzését - jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Prága a cseh-szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok beáramlását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 29-ig meghosszabbították. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

"Valószínűsíthető, hogy a határ ellenőrzését még egy hónappal, tehát november 28-ig meghosszabbítja a kormány" - mondta Rakusan a cseh televízióban. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük.

"Az Európai Bizottsággal való tárgyaláshoz szükséges háttéranyagon már dolgozunk" - jegyezte meg a belügyminiszter.

Vít Rakusan szerint a cseh-szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagyarányú csökkenése "csoda lenne". A Szlovákiából Csehországba érkező illegális bevándorlók többsége szíriai állampogár, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik.

A miniszter megerősítette, hogy Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdett a visszaküldési szerződés felújításáról. Rakusan megismételte korábbi kijelentését is, miszerint az illegális migránsok számára Csehország nem célország, ők Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Csehország
Szlovákia

Most

16:12, Frissítve: 16:54

Negyedik napja keresik az eltűnt kislányt

Speciális mentőcsapatok érkeztek a helyszínre, most ők vizsgálják át a területet. Az alagutakat, a földalatti csatornákat és az aknákat is átvizsgálják. Igor Jurić szerint furcsák a kislány eltűnésének körülményei.
15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.