Ugrás a tartalomra

Prágában a szerb államfő

2019.10.03
15:47
2019.10.03
18:31
Forrás
Tanjug
Vučić a cseh államfő meghívására részt vett a V4-csúcson.

Szerbia számára nagy nap a mai - nyilatkozta Prágában Aleksandar Vučić. A szerb elnök Miloš Zeman cseh államfő vendégeként vett részt a V4-ek csúcstalálkozóján. A kétnapos visegrádi államfői tanácskozáson a házigazda mellett ott volt a magyar-, a lengyel- és a szlovák államfő, ma pedig csatlakozott hozzájuk a szlovén és a szerb elnök is. A mai eszmecsere a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának jövőjére összpontosított.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón a szerb elnök megköszönte cseh hivatali kollégájának a szívélyes vendéglátást. Ez a meghívás rendkívül sokat jelent Szerbiának - emelte ki Aleksandar Vučić. Hozzátette: a V4-ek csúcstalálkozóján ő volt az egyetlen államfő, akinek országa nem tagja az Európai Uniónak. Fontos, hogy nyíltan tárgyaltak a Nyugat-Balkáni államok EU-integrációjáról - szögezte le. „Azt mondtam a barátainknak, akik a visegrádi csoport tagjai, és Borut Pahor szlovén államfőnek is, hogy mi arra számítunk, ők lesznek azok, akik nemcsak támogatni fogják Szerbiát, hanem konkrét lépéseikkel és közvetlen kötelezettségvállalásaikkal hatni fognak a többiekre, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsák, átláthatóbbá és egyértelműbbé tegyék Szerbia számára. Beszéltem nekik a mindennapi gondjainkról. Nem rejtettem és nem kerültem el az olyan válaszokat sem, mint az orosz befolyás és a jogállamiság kérdése Szerbiában.”

A sajtótájékoztatón Miloš Zeman cseh államfő azt mondta, javasolni fogja, hogy országa vonja vissza Koszovó elismerését. Hozzátette: a V4-ek mindegyike támogatja Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását. Ennek elérése érdekében maximálisan megadnak minden segítséget - szögezte le. Áder János is azt hangoztatta, hogy a nyugat-balkáni országoknak, legfőképp Szerbiának, mielőbb az unió tagjaivá kell válniuk. A magyar köztársasági elnök szerint a csúcstalálkozón részt vevő mind az öt tagország egyértelmű álláspontot fogalmazott meg ebben a kérdésben. „Ehhez egy mondatot hadd tegyek hozzá, hogy az Európai Unió biztonsága döntően függ attól, hogy a Balkán biztonsága és stabilitása hogyan alakul. Tehát nemcsak Szerbia érdeke, nemcsak a nyugat-balkáni országok érdeke, hogy az EU-hoz csatlakozzanak, hanem ez elsősorban Európa érdeke, és Európa biztonsága szempontjából fontos.”

Az Európai Unió új bizottságának feladata lesz az, hogy amennyiben a világos szempontok alapján Szerbia teljesítette a vállalásait, akkor gyorsítsa fel az integrációs folyamatot - fogalmazott Áder.

V4
Prága
Áder János
Miloš Zeman
uniós csatlakozás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.