Ugrás a tartalomra
PREDSEDNISTVO SRBIJE

Prágában a szerb államfő

2019.10.03
15:47
2019.10.03
18:31
Forrás
Tanjug
Vučić a cseh államfő meghívására részt vett a V4-csúcson.

Szerbia számára nagy nap a mai - nyilatkozta Prágában Aleksandar Vučić. A szerb elnök Miloš Zeman cseh államfő vendégeként vett részt a V4-ek csúcstalálkozóján. A kétnapos visegrádi államfői tanácskozáson a házigazda mellett ott volt a magyar-, a lengyel- és a szlovák államfő, ma pedig csatlakozott hozzájuk a szlovén és a szerb elnök is. A mai eszmecsere a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának jövőjére összpontosított.

PREDSEDNISTVO SRBIJE

Az eseményt követő sajtótájékoztatón a szerb elnök megköszönte cseh hivatali kollégájának a szívélyes vendéglátást. Ez a meghívás rendkívül sokat jelent Szerbiának - emelte ki Aleksandar Vučić. Hozzátette: a V4-ek csúcstalálkozóján ő volt az egyetlen államfő, akinek országa nem tagja az Európai Uniónak. Fontos, hogy nyíltan tárgyaltak a Nyugat-Balkáni államok EU-integrációjáról - szögezte le. „Azt mondtam a barátainknak, akik a visegrádi csoport tagjai, és Borut Pahor szlovén államfőnek is, hogy mi arra számítunk, ők lesznek azok, akik nemcsak támogatni fogják Szerbiát, hanem konkrét lépéseikkel és közvetlen kötelezettségvállalásaikkal hatni fognak a többiekre, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsák, átláthatóbbá és egyértelműbbé tegyék Szerbia számára. Beszéltem nekik a mindennapi gondjainkról. Nem rejtettem és nem kerültem el az olyan válaszokat sem, mint az orosz befolyás és a jogállamiság kérdése Szerbiában.”

PREDSEDNISTVO SRBIJE

A sajtótájékoztatón Miloš Zeman cseh államfő azt mondta, javasolni fogja, hogy országa vonja vissza Koszovó elismerését. Hozzátette: a V4-ek mindegyike támogatja Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását. Ennek elérése érdekében maximálisan megadnak minden segítséget - szögezte le. Áder János is azt hangoztatta, hogy a nyugat-balkáni országoknak, legfőképp Szerbiának, mielőbb az unió tagjaivá kell válniuk. A magyar köztársasági elnök szerint a csúcstalálkozón részt vevő mind az öt tagország egyértelmű álláspontot fogalmazott meg ebben a kérdésben. „Ehhez egy mondatot hadd tegyek hozzá, hogy az Európai Unió biztonsága döntően függ attól, hogy a Balkán biztonsága és stabilitása hogyan alakul. Tehát nemcsak Szerbia érdeke, nemcsak a nyugat-balkáni országok érdeke, hogy az EU-hoz csatlakozzanak, hanem ez elsősorban Európa érdeke, és Európa biztonsága szempontjából fontos.”

Az Európai Unió új bizottságának feladata lesz az, hogy amennyiben a világos szempontok alapján Szerbia teljesítette a vállalásait, akkor gyorsítsa fel az integrációs folyamatot - fogalmazott Áder.

V4
Prága
Áder János
Miloš Zeman
uniós csatlakozás

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.