Ugrás a tartalomra

Pravoszláv hívők tüntettek Montenegróban

2020.01.02
11:26
Forrás
Euronews
Több ezer pravoszláv hívő tüntetett az új egyházügyi törvény ellen Montenegró több városában tegnap.

A szerb ortodox egyház szerint a törvény hátrányosan érinti őket, ugyanis jelentős ingatlanokat, például középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el, ha nem tudják igazolni, hogy ezek több mint száz éve a tulajdonukban vannak. A montenegrói kormány tagadja, hogy háttérbe szeretné szorítani az egyházat.

A montenegrói ortodox egyház hivatalosan a szerb egyház alá tartozik. Montenegró többször is kifogásolta, hogy a helyi egyházi vezetők nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellett állnak ki. Az orosz külügyminisztérium is komoly aggodalmát fejezte ki, a podgoricai orosz nagykövetség közleménye pedig úgy fogalmazott, hogy a jogszabály célja a szerb egyház elüldözése Montenegróból. Aleksandar Vučić szerb államfő két nappal ezelőtt Irinej szerb pátriárkával is tárgyalt az üggyel kapcsolatban, ekkor elhangzott, csillapítani kell a helyzetet, és összefogásra van szükség.

Montenegró
pravoszláv egyház

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű