Ugrás a tartalomra

Pristinának három héten belül meg kell alakítania a koszovói Szerb Községek Közösségét

2018.03.28
15:42
2018.03.28
18:41
Forrás
Szerbiai RTV
Ez áll a szerb többségi önkormányzatok közös értekezletének zárónyilatkozatában. Továbbá azt követelik a hatóságoktól, hogy azonnal emeljenek vádat a hétfői atrocitások elkövetői és irányítói ellen.

Még 2013 tavaszán állapodott meg Ivica Dačić akkori szerb miniszterelnök és Hashim Thaci akkori koszovói kormányelnök Brüsszelben arról, hogy a koszovói szerbek megalakíthatják a Szerb Községek Közösségét. Azonban ez azóta sem valósult meg.

Pristina és Belgrád viszonyának normalizálása érdekében pedig brüsszeli közvetítéssel tárgyalásokat folytat a szerb és a koszovói vezetés. Ez az elmúlt időszakban nem hozott sok eredményt.

A koszovói rendőrség hétfőn letartóztatta Marko Đurićot,a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét, aki Nikola Selakovićtyal együtt az ottani szerbek képviselőivel egyeztetett Kosovska Mitrovicán. A koszovói hatóságok könnygázt is bevetettek az egybegyűltek ellen. Az akció során nyolc személy sérült meg komolyabban.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki a szerb politikai életben. Goran Rakić, a koszovói Szerb Lista elnöke az Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy kilépnek a pristinai kormányból.

Szerdán a koszovói szerb többségi önkormányzatok képviselői közös találkozót tartottak, hogy megvitassák a tartomány északi részén lévő politikai és biztonsági helyzetet.

Amennyiben Pristina a következő három hétben nem áll készen arra, hogy megalakítsák a Szerb Községek Közösségét, akkor a szerbek lakta települések megalakítják azokat áll a tanácskozás zárónyilatkozat első pontjában. Ivan Todosijević,miniszter, Koszovó: „Szeretném világossá tenni mindenkinek, ha a Nyugat és a Pristina nem akarják a Szerb Községek Közösségét megalakítani nekünk legitim jogunk van a saját kezünkbe venni a sorsunkat, hogy saját magunk alakítsuk meg a Szerb Községek Közösségét és magunk döntsünk a saját életünkről.”

A zárónyilatkozat második pontjában, a hétfői koszovói akciók elkövetői ellen azonnali vádemelést és koszovói rendőrfőnök azonnali lemondását követelik a pristinai hatóságoktól a koszovói szerb községek vezetői. Utolsó pontban arra kérik a nemzetközi képviselőket, a KFOR-t és az EULEXet, hogy fokozzák az éberségüket és előzzék meg a szerb nép elleni esetleges támadásokat.

Kosovska Mitrovica
Mitrovica
szerb
községek
közössége

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.