Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Grigory Sysoyev

Putyin aláírta a négy ukrán megye Oroszországhoz csatolására vonatkozó dokumentumot

2022.09.30
15:30
2022.09.30
17:06
Forrás
Pannon RTV
Oroszországhoz csatolta az Ukrajnától elfoglalt megyéket Vlagyimir Putyin. Herszon, Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régiókat annektálta az orosz elnök.
Tanjug/AP/Sputnik/Grigory Sysoyev

Az elcsatolás azt követően történt, hogy a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régióban népszavazást tartottak arról, hogy Oroszországhoz akarnak-e tartozni. A voksolás eredményét egyébként egyetlen ország sem fogadta el, így Szerbia sem.

Tanjug/AP/Sputnik/Grigory Sysoyev

Ez az egyetlen út a békéhez - ezt üzente Vlagyimir Putyin Kijevnek és nyugati szövetségeseinek, miután a Kreml Szent György-termében tartott ünnepi beszédében kijelentette, hogy az Ukrajnától elfoglalt terülteket, Herszon, Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régiókat is Oroszországhoz csatolja. A Donbasz térségében élők örökre orosz állampolgárok lesznek - mondta Putyin. Az orosz elnök továbbra is kiáll az Ukrajnában zajló orosz invázió mellett, mondván, az általuk elfoglalt területek orosz területek, majd néma csendet kért a teremben lévő magas rangú vezetőktől, hogy megemlékezzenek a hadműveletben elhunyt orosz hősökről.

Putyin beszédében hangsúlyozta, hogy a Nyugat hatalmai már a Szovjetunió bukása óta azon dolgoznak, hogy Oroszország összeroppanjon. Nyugtalanok, hogy létezik ilyen gazdag ország, utalva Oroszország hatalmas ásványi és egyéb erőforrásaira. Az orosz elnök kapzsinak nevezte a Nyugatot, szerinte gyarmatosítani akarják Oroszországot. Ezért is folyik hibrid háború Oroszország ellen - mondta Putyin.

Az orosz elnök kijelentette, hogy a megszállt területeken tartott népszavazások eredményei a szavazók természetes jogait tükrözik. Vlagyimir Putyin beszédét követően az elfoglalt területek oroszok által kinevezett vezetői és az orosz elnök is aláírta az elcsatolásról szóló hivatalos dokumentumokat. A voksolás eredményét egyébként egyetlen ország sem fogadta el, így Szerbia sem.

Tanjug/AP/Sputnik/Mikhail Metze

Időközben Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő bejelentette: Oroszország agressziónak fogja tekinteni az "új területeire" mért ukrán katonai csapásokat. "Sehogy másként nem is lehet" - mondta a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy az Ukrajnától újonnan elcsatolt területek elleni ukrán támadásokat Oroszország maga ellen irányuló agresszióként fogja-e értelmezni.

Vlagyimir Putyin
Oroszország
orosz-ukrán háború

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű