Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Putyin Vučićnak: Oroszország figyelemmel kíséri a koszovói helyzetet

2019-04-26
12:55
2019-04-27
11:17
Forrás
Blic, Tanjug
Az orosz és a szerb államfő ma találkozott Pekingben, az előzetes bejelentést igazolva a tárgyalás fő témája Koszovó volt.

Oroszország figyelemmel kíséri a helyzetet Koszovóban és támogatja Szerbiát - ezt mondta Vlagyimir Putyin Aleksandar Vučićnak Kínában. Hozzátette, a két ország külügyminisztériuma szoros kapcsolatot ápol, amelyet mi sem mutat jobban, mint a katonai-technológiai együttműködés. A megtartott kétoldalú találkozók is hozzájárultak a kölcsönös együttműködés bővüléséhez. Szerbia és Oroszország között az árucsere két százalékkal nőtt a tavalyi évben. Putyin pozitívan értékelte Oroszország és Szerbia kapcsolatát, és elégedett a két ország gazdasági együttműködésének növekedésével. Az orosz államfő megköszönte a vendéglátást, amiben a legutóbbi belgrádi látogatásán részesült. A két elnök energetikai kérdésekről is egyeztetett, szóba került a Szerbián áthaladó gázvezeték építésének kezdete. A katonai együttműködésről is tárgyaltak, és az Ópázova és Újvidék közti vasút munkálatait ugyancsak megvitatták az államfők Pekingben. Vučić oroszul gratulált kollégájának húsvét alkalmából. A sajtónak elmondta, Putyin szerbiai látogatása történelmi jelentőségű volt, amely számos konkrét eredményt hozott. A két ország közti nyersanyag csere növekedése pedig szintén közös siker. Vučić azt mondta, Belgrád nem érti Pristina lépéseit. A koszovói vezetés intézkedéseit a szerb államfő hihetetlennek nevezte.

A találkozó után a szerb államfő a sajtónak is nyilatkozott. Kiemelte: „Putyin elnök azt mondta, segíteni és támogatni fogja Szerbiát. Nem fogja megengedni senkinek, hogy bármilyen módon bántsa Szerbiát, vagy valami más nem politikai értelemben támadja a mi hazánkat és nemzetünket. Ez nekünk egy jelentős mondat volt, és azt gondoljuk fontos, hogy megőrizzük a békét és stabilitást. ”

Fotó: Tanjug/Zoran Mirković

A szerb államfő Pekingben találkozott Fehéroroszország elnökével, Alekszandr Grigorjevics Lukasenkóval is. A két ország vezetője egyetértett abban, hogy a gazdasági kapcsolatok messze nem érik el a politikai viszony nívóját, amelyen közösen szeretnének javítani a jövőben.

Vučić kínai látogatása után hétfőn Berlinbe utazik, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök meghívására.

Aleksandar Vučić
Vlagyimir Putyin
Peking

Most

20:20, Frissítve: 20:26

Magyarul csak a Semmi lesz Óbecsén

Elkezdődött a 62. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén. A Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című ifjúsági előadása kedden 18:15-kor lesz műsoron.
19:10, Frissítve: 20:29

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.
17:23

A méhek világnapja

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve.

Népszerű