Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Putyin Vučićnak: Oroszország figyelemmel kíséri a koszovói helyzetet

2019-04-26
12:55
2019-04-27
11:17
Forrás
Blic, Tanjug
Az orosz és a szerb államfő ma találkozott Pekingben, az előzetes bejelentést igazolva a tárgyalás fő témája Koszovó volt.

Oroszország figyelemmel kíséri a helyzetet Koszovóban és támogatja Szerbiát - ezt mondta Vlagyimir Putyin Aleksandar Vučićnak Kínában. Hozzátette, a két ország külügyminisztériuma szoros kapcsolatot ápol, amelyet mi sem mutat jobban, mint a katonai-technológiai együttműködés. A megtartott kétoldalú találkozók is hozzájárultak a kölcsönös együttműködés bővüléséhez. Szerbia és Oroszország között az árucsere két százalékkal nőtt a tavalyi évben. Putyin pozitívan értékelte Oroszország és Szerbia kapcsolatát, és elégedett a két ország gazdasági együttműködésének növekedésével. Az orosz államfő megköszönte a vendéglátást, amiben a legutóbbi belgrádi látogatásán részesült. A két elnök energetikai kérdésekről is egyeztetett, szóba került a Szerbián áthaladó gázvezeték építésének kezdete. A katonai együttműködésről is tárgyaltak, és az Ópázova és Újvidék közti vasút munkálatait ugyancsak megvitatták az államfők Pekingben. Vučić oroszul gratulált kollégájának húsvét alkalmából. A sajtónak elmondta, Putyin szerbiai látogatása történelmi jelentőségű volt, amely számos konkrét eredményt hozott. A két ország közti nyersanyag csere növekedése pedig szintén közös siker. Vučić azt mondta, Belgrád nem érti Pristina lépéseit. A koszovói vezetés intézkedéseit a szerb államfő hihetetlennek nevezte.

A találkozó után a szerb államfő a sajtónak is nyilatkozott. Kiemelte: „Putyin elnök azt mondta, segíteni és támogatni fogja Szerbiát. Nem fogja megengedni senkinek, hogy bármilyen módon bántsa Szerbiát, vagy valami más nem politikai értelemben támadja a mi hazánkat és nemzetünket. Ez nekünk egy jelentős mondat volt, és azt gondoljuk fontos, hogy megőrizzük a békét és stabilitást. ”

Fotó: Tanjug/Zoran Mirković

A szerb államfő Pekingben találkozott Fehéroroszország elnökével, Alekszandr Grigorjevics Lukasenkóval is. A két ország vezetője egyetértett abban, hogy a gazdasági kapcsolatok messze nem érik el a politikai viszony nívóját, amelyen közösen szeretnének javítani a jövőben.

Vučić kínai látogatása után hétfőn Berlinbe utazik, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök meghívására.

Aleksandar Vučić
Vlagyimir Putyin
Peking

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.