Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Putyin Vučićnak: Oroszország figyelemmel kíséri a koszovói helyzetet

2019-04-26
12:55
2020-02-17
18:01
Forrás
Blic, Tanjug
Az orosz és a szerb államfő ma találkozott Pekingben, az előzetes bejelentést igazolva a tárgyalás fő témája Koszovó volt.

Oroszország figyelemmel kíséri a helyzetet Koszovóban és támogatja Szerbiát - ezt mondta Vlagyimir Putyin Aleksandar Vučićnak Kínában. Hozzátette, a két ország külügyminisztériuma szoros kapcsolatot ápol, amelyet mi sem mutat jobban, mint a katonai-technológiai együttműködés. A megtartott kétoldalú találkozók is hozzájárultak a kölcsönös együttműködés bővüléséhez. Szerbia és Oroszország között az árucsere két százalékkal nőtt a tavalyi évben. Putyin pozitívan értékelte Oroszország és Szerbia kapcsolatát, és elégedett a két ország gazdasági együttműködésének növekedésével. Az orosz államfő megköszönte a vendéglátást, amiben a legutóbbi belgrádi látogatásán részesült. A két elnök energetikai kérdésekről is egyeztetett, szóba került a Szerbián áthaladó gázvezeték építésének kezdete. A katonai együttműködésről is tárgyaltak, és az Ópázova és Újvidék közti vasút munkálatait ugyancsak megvitatták az államfők Pekingben. Vučić oroszul gratulált kollégájának húsvét alkalmából. A sajtónak elmondta, Putyin szerbiai látogatása történelmi jelentőségű volt, amely számos konkrét eredményt hozott. A két ország közti nyersanyag csere növekedése pedig szintén közös siker. Vučić azt mondta, Belgrád nem érti Pristina lépéseit. A koszovói vezetés intézkedéseit a szerb államfő hihetetlennek nevezte.

A találkozó után a szerb államfő a sajtónak is nyilatkozott. Kiemelte: „Putyin elnök azt mondta, segíteni és támogatni fogja Szerbiát. Nem fogja megengedni senkinek, hogy bármilyen módon bántsa Szerbiát, vagy valami más nem politikai értelemben támadja a mi hazánkat és nemzetünket. Ez nekünk egy jelentős mondat volt, és azt gondoljuk fontos, hogy megőrizzük a békét és stabilitást. ”

Fotó: Tanjug/Zoran Mirković

A szerb államfő Pekingben találkozott Fehéroroszország elnökével, Alekszandr Grigorjevics Lukasenkóval is. A két ország vezetője egyetértett abban, hogy a gazdasági kapcsolatok messze nem érik el a politikai viszony nívóját, amelyen közösen szeretnének javítani a jövőben.

Vučić kínai látogatása után hétfőn Berlinbe utazik, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök meghívására.

Aleksandar Vučić
Peking
Vlagyimir Putyin

Most

21:29

Elhunyt Miroljub Trošić

A szerb színész 72 éves volt. A Selo gori, a baba se češlja című sorozatban játszott szerepével szerbiai nézők millióinak a szívébe lopta be magát. A sorozatban tíz évig szerepelt.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.