Ugrás a tartalomra

Reagálások az Alkotmánybíróság döntésére

2012.07.15
20:30
Néhány nappal ezelőtt nagy port kavart a szerbiai Alkotmánybíróság döntése, miután megvizsgálta a Vajdaság hatásköreiről szóló törvény rendelkezéseinek alkotmányosságát
Néhány nappal ezelőtt nagy port kavart a szerbiai Alkotmánybíróság döntése, miután megvizsgálta a Vajdaság hatásköreiről szóló törvény rendelkezéseinek alkotmányosságát. A szerv szerint a törvénynek összesen 22 rendelkezése alkotmányellenes. A szabadkaiakat arról kérdeztük, mi a véleményük Vajdaság autonómiájáról. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=HL1342376980&v=RK1J6x3YmhA A politikusok véleménye is eltér Vajdaság autonómiáját illetően. Bojan Pajtić tartományi kormányfő szerint politikai, nem pedig jogi lépésről van szó. Elmondta, az sem véletlen, hogy a döntést a kormányválasztás napján tették közzé, ugyanis így akarták meghiúsítani a vajdasági kormány hivatalba lépését. Pásztor István házelnök az Alkotmánybíróság döntését autonómiaellenesnek tartja. Vajdaság számára elfogadhatatlan, hogy nem lehet brüsszeli irodája, miközben több szerbiai város már rendelkezik ottani képviselettel. Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke azt állítja, hogy az Alkotmánybíróság jellemzően akkor látott munkához, amikor a nacionalista Tomislav Nikolićot elnökké választották. Jovan Komsić újvidék elemző szerint ezekkel a változtatásokkal elvitatják a Vajdaság sok évszázados történelmét, hagyományait és önazonosságát. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint az Alkotmánybíróság nagyon szigorúan értelmezte az alaptörvényt. A centralizáció, nem pedig a decentralizáció javára döntött. A MNT hatáskörei nem csorbulnak, ezekre ugyanis más törvények vonatkoznak, nem azok amelyeket most megsemmisítettek. Slavica Đukić Dejanović, a Szerbiai Szocialista Párt alelnöke további tárgyalásokat helyezett kilátásba Vajdasag autonomiájáról. A politikus azt mondta, a szerbiai parlament dönt majd a tartomány státuszáról
Szabadka
Alkotmánybíróság
körkérdés

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.