Ugrás a tartalomra

Reagálások a koszovói katonaság megalakítására

2018.12.14
15:32
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
A szerb kormány élesen elítélte a lépést, értékelésük szerint eddig ez jelenti a legnagyobb veszélyt a regionális békére. Többen az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérik.

A szerbiai és nemzetközi reakciók sem maradtak el a koszovói katonaság megalakítása kapcsán. A szerb politikusok szerint egyértelmű, hogy a nemzetközi jogok súlyosan sérültek. A szerb kormány élesen elítélte a lépést, értékelésük szerint eddig ez jelenti a legnagyobb veszélyt a regionális békére. Többen az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérik.

Fotó: Tanjug/Filip Krainovic/nr

Szájukat beragasztva tüntettek Kosovska Mitrovica északi felében az egyetemisták, majd pedig szimbolikusan a nemzetközi jogot is eltemették. Eközben a Kosovska Mitrovicai híd déli felén az Amerikai Egyesült Államok, míg az északi felén a szerb zászlók lengenek. A hídon pedig a KFOR egységei állomásoznak. A koszovói katonaság megalakulására a szerbiai politikusok reakciói sem maradtak el.

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic/bk

Nikola Selaković röviden annyit mondott, a nemzetközi jog meghalt. A szerb köztársasági elnök főtitkára szerint ehhez az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország is hozzájárult: „A nemzetközi jog meghalt. A nemzetközi jog többé nem létezik. Akik pedig ehhez hozzájárultak, hogy a nemzetközi jog eltűnjön, hogy meghaljon, nem leplezik tovább cselekedeteiket, többé már nem színészkednek tovább, ahogy a nép mondaná. Korábban különféle történeteket találtak ki, mint ami Račakon történt és egyéb humanitárius katasztrófákat, hogy ezzel támasszák alá a nemzetközi jog megszegését. Ma már ezt nem teszik.”

Fotó: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

A szerb nemzet nem fogja elfelejteni azon országok tettét, amelyek támogatták a koszovói katonaság megalakítását, viszont azokat az országokat sem, amelyek kiállnak Szerbia mellett a nehéz időszakban - mondta Marko Đurić. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője egyidejűleg felszólította a KFOR egységeit, hogy oszlassák fel a koszovói katonaságot: „Azt kérjük a KFOR-tól, hogy ne engedje meg az úgynevezett illegális koszovói katonaság tevékenységét Koszovóban és egyidejűleg fegyverezze le, a helyzetet pedig állítsa vissza a 1244-es határozatban előlátott keretek közé.”

Fotó: Tanjug/Dimitrije Goll/bb

A szerb kormány élesen elítélte a lépést, értékelésük szerint eddig ez jelenti a legnagyobb veszélyt a regionális békére. Az üggyel kapcsolatban Ivica Dačić is felszólalt. A szerb külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kéri. Konstantin Kosačov is ezt tanácsolja. Aggodalomra ad okot a koszovói katonaság megalakítása - véli az orosz Nemzetközi Ügyek Bizottságának vezetője.

A koszovói katonaság megalakítására Jens Stoltenberg is reagált. Sajnálatos a koszovói parlament döntése, a NATO a párbeszédet támogatja - fogalmazott a katonai tömb főtitkára. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tervek szerint december 19-én találkozik a nyugat-balkáni országok képviselőivel Brüsszelben, ahol minden bizonnyal a koszovói helyzetről is szót ejtenek.

Koszovó
katonaság

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.