Ugrás a tartalomra

Reagált a magyar kormány az EU olajembargó tervére

2022.05.04
13:30
2022.05.04
15:02
Forrás
MTI
Nem látunk semmilyen arra vonatkozó terveket vagy garanciákat, hogy a jelenlegi javaslatok szerint miképpen lehetne végrehajtani az átállást, és hogyan lesz garantálva Magyarország energiabiztonsága – jelentette ki Kovács Zoltán.

„Semmilyen tervet vagy garanciát nem látunk” arról, hogy milyen lehetne egy átmeneti időszak az orosz olajembargó bevezetése után - reagált a magyar kormány nevében Kovács Zoltán, magyar nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár a Reutersnek az Európai Bizottság új tervei kapcsán.

Ebben a formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát - mondta Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség. Végül hangsúlyozta, hogy a kormány az újabb csomagot ebben a formában felelősen nem tudja megszavazni.

Az EU fél éven belül leállítaná az orosz olaj vásárlását, jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Kovács Zoltán arról beszélt, nem látnak semmiféle tervet arra nézve, hogyan garantálnák Magyarország energiabiztonságát. Meg nem erősített hírek szerint Magyarország és Szlovákia jövő év végéig kaphat felmentést az olajembargó alól.

Magyarország
Európai Unió
Kovács Zoltán
olajembarg

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.