Ugrás a tartalomra

Reakciók a múlt heti Vučić-Kurti találkozóra

2022.08.24
15:16
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Professzionális, irányított beszélgetést folytatott egymással Aleksandar Vučić és Albin Kurti múlt héten Brüsszelben, a találkozó semmiképen sem volt hiábavaló.

A szerb elnök és a koszovói kormányfő tiszteletben tartották egymás nézeteit, még ha azok szöges ellentétei is egymásnak - nyilatkozta Miroslav Lajčak. Az Európai Unió különleges megbízottja azt mondta, nagyon erős vezetőkről van szó, mindkettőjüknek konkrét és világos vízióik vannak, amelyek nem egyeznek egymással, ám úgy véli, képesek a kompromisszumra a helyzet normalizálása érdekében, amely Koszovót és Szerbiát is közelebb hozhatja az Európai Unióhoz.

Belgrád nem akarja normalizálni a Pristinával való kapcsolatát – ezt Albin Kurti jelentette ki. A koszovói kormányfő azért nem nyilatkozott eddig a brüsszeli találkozóról, mert erről egy belső megállapodás született annak érdekében, hogy a párbeszéd folytatódhasson. Kurti hozzátette, a legnagyobb probléma az, hogy a kapcsolat normalizásáról szóló tárgyalások valójában még el sem kezdődtek.

Hazugságokat és valótlanságokat állít Albin Kurti a brüsszeli tárgyalás utáni első nyilatkozatában - a koszovói kormányfő nyilatkozatára Petar Petković viszont így reagált. A Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója kiemelte, a szerb delegáció felkészülve érkezett Brüsszelbe, amelyet a nemzetközi képviselők is igazoltak, Kurti azonban minden lehetséges megoldást hisztérikusan visszautasított. Ezzel bebizonyította azt, hogy mindenre képes, csak a párbeszédre és a kompromisszumra nem. Hozzátette, Albin Kurti valótlanságokat és hazugságokat állított, amelyek annyira nyilvánvalóak, hogy neves nemzetközi képviselők is tagadják ezeket. Ez azonban nem fogja megállítani Belgrádot és Vučić államfőt abban, hogy továbbra is minden erejükkel harcoljanak a békés megállapodásért - hangsúlyozta Petković.

Aleksandar Vučić
Albin Kurti
Miroslav Lajčak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.