Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tara Radovanovic

Rebić: Nem fogjuk megengedni a huliganizmust

2020.07.08
07:49
2020.07.08
11:08
Forrás
Szerbiai RTV
Nem fogjuk megengedni a huliganizmust, sem azt, hogy a tüntetők bemenjenek a szerbiai parlamentbe vagy más védett épületbe Szerbiában, és nem engedjük meg az utcai erőszakot sem.

Így reagált tegnap este Vladimir Rebić arra, hogy polgárok egy csoportja tüntetni kezdett a parlament előtt a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében bejelentett intézkedések ellen. A rendőrség igazgatója elmondta, a tüntetők közül néhányan megtámadták a rendőröket, kövekkel dobálták őket, és néhány rendőr meg is sérült, amikor megpróbálták feltartóztatni a tüntető tömeget. Néhány személyt már le is tartóztattak tegnap, köztük volt Danijel Knežević is, akiről úgy gondolják, hogy Srđan Noga mellett a tüntetés egyik szervezője lehetett - emelte ki Rebić hozzátéve, az ő felhívásukra törtek be a polgárok a parlamentbe is. A tüntetésen a rendőrség becslése szerint mintegy ötezer személy vett részt, de közülük csak száz-kétszáz viselkedett erőszakosan és törte át a rendőrségi kordont - mondta el a rendőrség igazgatója. Szerencsére sikerült időben kontroll alá vonnunk a helyzetet, és eltávolítottuk a tüntetőket a parlamentből - fogalmazott.

Vladimir Rebić elmondta, a szerb parlament előtti összetűzésben legkevesebb 43 rendőr és 17 demonstráló sérült meg, 23 személyt vettek őrizetbe. Hozzátette, fegyelmezetten reagáltak az előállt helyzetre. Mintegy 200 rendőr teljesített tegnap este szolgálatot, de ez a szám változó volt, mivel nem számítottak az események ilyen jellegű alakulására. 

Arról is beszélt, hogy Belgrád mellett Újvidéken és Kragujevacon is voltak tüntetések, de ezekben városokban csak pár száz személy gyűlt össze, és nem is viselkedtek erőszakosan. 

Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója: „A tüntetésen mintegy ötezer ember vett részt, természetesen nem voltak mindannyian erőszakosak, csak egy kisebb csoport, százan vagy kétszázan viselkedtek így, és ők törték át azt a rendőrségi kordont, szerencsére elég gyorsan úrrá lettünk a helyzeten és kidobtuk az embereket a szerbiai parlamentből. Úgy gondolom, hogy ezzel megmutattuk azt, hogy minden ilyen hasonló helyzetben energikusan reagálunk majd, és nem fogjuk megengedni, hogy valaki veszélyeztesse a többi szerbiai polgár, és természetesen a rendőrök egészségét és életét, valamint megőrizzük az állam és a polgárok tulajdonát is.”

Vladimir Rebić
Belgrád
tüntetések

Most

17:11, Frissítve: 17:23

Haladnak a korral a magyarkanizsai idősek

Ismét az okostelefon használatát ismertetik a magyarkanizsai időseknek, a helyi Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében. A 20 órás képzés alatt az alapoktól sajátíthatják el az okostelefon használatát.
15:19, Frissítve: 16:24

Évadnyitó a muzslyai Petőfiben

Másfél órás műsorral ünnepelték tegnap este 75 éves muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület évadnyitóját. A szakcsoportok bemutatkozása mellett a 16. évadnyitó rendezvény másik célja az új tagok toborzása volt.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.