Ugrás a tartalomra

A régió országainak segíteniük kell egymásnak

2022.09.02
16:17
2022.09.02
17:54
Forrás
Pannon RTV
Tovább kell erősíteni a Nyitott Balkán kezdeményezés tagországai közötti együttműködést, és a régió országainak segíteniük kell egymásnak ebben a nehéz időszakban, amikor háború dúl Európában – hangzott el a Nyitott Balkán csúcstalálkozóján.

 A rendezvény résztvevői a nap folyamán arról is beszéltek, a térség országai az Európai Unióban látják a jövőjüket.

Megnyitóbeszédében Aleksandar Vučić köztársasági elnök közölte: történelmi jelentőségű kezdeményezésről van szó, hiszen korábban a térség országait a megosztottság és az ellenségeskedés jellemezte, most viszont eljött az ideje az együttműködésnek. Az államfő reményét fejezte ki, hogy tovább tudják bővíteni az egymás életét megkönnyítő intézkedéseket a Nyitott Balkán kezdeményezés keretein belül. A csúcstalálkozót lezáró sajtótájékoztatón pedig arról beszélt, hogy ha jobban ki lenne építve az országok közötti infrastruktúra, akkor most ki tudnák segíteni egymást például gázzal vagy szénnel.

„Sok mindent tudnánk a jövőben együtt csinálni, és azon dolgozunk, hogy mit tehetnénk egyikünk, másikunk, harmadikunk, de a többi szomszédunk érdekében is. Ami nagyon fontos, hogy bármikor ha bármilyen gabonakiviteli, vagy más mezőgazdasági termék vagy a hús kivitelére vonatkozó korlátozást hozunk, az soha nem vonatkozik a Nyitott Balkán kezdeményezés országaira.”

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a megnyitón hangsúlyozta, Európa komoly válsággal néz szembe, az Ukrajnában dúló háború, illetve az energiaellátásra tett hatása olyan körülményeket teremt Európában, amelyek a kontinens és az Európai Unió katasztrofális meggyengüléséhez vezetnek. Ezért Európának bővülnie kell, már csak a biztonsága megőrzése érdekében is.


Szijjártó Péter: „A jelenlegi helyzetnek egyértelművé kell tenni - jobban, mint valaha -, hogy a bővítési politikának kell lennie az Európai Unió legfontosabb politikájának. Egyszerűen fogalmazva Európának mindenképpen szüksége van a Nyugat-Balkánra.”

A csúcstalálkozón elhangzott, két fontos dolog is történt azóta, hogy a legutóbbi Nyitott Balkán találkozót megtartották. Azóta Albániával és Észak-Macedóniával megkezdődtek az uniós csatlakozási tárgyalások, valamint kitört az ukrajnai háború. Ezzel összefüggésben Edi Rama albán kormányfő rámutatott, rendkívül nehéz tél áll Európa előtt, de a Nyitott Balkán országait ez nem fogja olyan nagyon sújtani, ha összefognak. Ezzel egyetértett Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök is. Kiemelte: „Az előttünk álló tél nagyon nehéz lesz, ez lesz a második világháború óta a legnehezebb tél számunkra, de az egész világ számára is. De a mai megbeszélések alapján látszik, hogy jobb, ha együtt küzdünk meg vele, mint ha külön-külön nézünk vele szembe.”

A Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezést Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia indította azzal a céllal, hogy erősítsék a gazdasági kapcsolatokat, valamint az emberek, az áru és a munkaerő szabad mozgását a tagországok között. A csúcstalálkozó végén Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia képviselői élelmiszerbiztonsági, filmművészeti és audiovizuális, energiaügyi, valamint a civil védelem területét érintő együttműködési megállapodást írtak alá.

Nyitott Balkán
Open Balkan
Belgrád

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.