Ugrás a tartalomra

Rekord alacsony részvétel mellett Čaputová győzött a szlovák elnökválasztáson

2019.04.01
08:58
2024.03.19
08:45
Forrás
MTI
Zuzana Čaputová nyerte a szlovák elnökválasztás második döntő körét, így június 15-től ő lesz Szlovákia új, egyben első női államfője a vasárnap közzétett hivatalos végeredmény szerint.

Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás második körének véglegesített, hivatalos végeredményei szerint Zuzana Čaputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, Maroš Šefčovič 41,59 százalék szavazatot kapott.

A szombati voksolás a szlovák elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta, a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt. 

A mintegy négy és fél millió választópolgárral rendelkező Szlovákiában Zuzana Čaputovára 1 millió 56 ezren voksoltak, ez a legalacsonyabb szavazatszám, amivel eddig államfőválasztást nyertek Szlovákiában.

Čaputová egy nemrégiben létrejött, alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltjeként indult.

Zuzana Caputova
Szlovákia
elnökválasztás

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.