Ugrás a tartalomra

Rekordszámú választó támogatta a Magyar Összefogás listáját

2022.11.14
07:14
2022.11.14
16:00
Forrás
Pannon RTV
A VMSZ elnöke elmondta, hogy az összes mandátumot megszerezték, ami várható is volt, illetve kiemelte azt is, hogy a Magyar Összefogás listájára leadott szavazatok száma meghaladta a 4 év évvel ezelőtti összes beérkezett szavazat számát.

A Magyar Összefogás lista soha nem látott, történelmi győzelmet aratott a vasárnapi nemzeti tanácsi választásokon a szavazatok számát tekintve - erről számolt be a 20 órai urnazárást követően a VMSZ elnöke. Pásztor István elmondta: a választásokon a VMSZ által állított lista több szavazatot kapott, mint az összes lista együtt a 4 évvel ezelőtti választásokon. A pártelnök az újvidéki ártatlan áldozatok tiszteletére készülő emlékmű kapcsán a vajdasági magyar pártot ért támadásokra is reagált.

Tudjuk, hogy mennyien vagyunk, de attól függetlenül azt is tudjuk, hogy mit akarunk - mondta a választási eredményekre reagálva Pásztor István. A pártelnök hangsúlyozta, ezzel a választási eredménnyel a vajdasági magyar közösség megmutatta, hogy ragaszkodik a nemzeti tanácshoz, és úgy éli meg, mint saját politikai tevékenységének az eredményét.

„A Magyar Összefogás listára leadott szavazatok száma, meghaladja a 4 évvel ezelőtti összes szavazatnak a számát. Amióta van magyar nemzeti tanácsi választás, és amióta a Magyar Összefogás azon részt vesz, azóta a Magyar Összefogás listája ennyi szavazatot nem kapott.”

A vajdasági magyar közösség nem mond le önmagáról - mondta Pásztor a választási eredmény kapcsán, majd hozzátette, sikerrel zárják az idei választásokkal teli évet.

„Régóta nem volt olyan terhes az év, soha olyan mértékű nem volt a bizonytalanság, mint ma, soha akkora mértékű a migrációs nyomás nem volt rajtunk, mint mostanában, és régóta nem próbáltak minket úgy megfélemlíteni, mint ahogy az utóbbi hetekben és hónapokban megpróbálják. És mindettől függetlenül ma a vajdasági magyar közösség egyértelműen kinyilvánította önmagához, a szülőföldjéhez és az identitásához való ragaszkodást.”

Pásztor megköszönte az időseknek és a fiataloknak is, hogy szavazatukkal támogatták a Magyar Összefogás listáját. Arról is beszélt, hogy a magyar nemzeti tanácsnak ezzel a választási eredménnyel magas szintű legitimitása lesz. Ebben reménykedtek, és ez meg is valósult, tette hozzá Pásztor.

„Azt bizonyítja a mai nap, hogy a magyar közösség ragaszkodik a nemzeti tanácshoz, mint a közjogilag beágyazott kisebbségi autonómia szervéhez, testületéhez, és úgy éli meg a Magyar Nemzeti Tanácsot, mint a saját politikai tevékenységének az eredményét. És nem hajlandó róla lemondani. Kiáll mellette.”

Azt is üzeni a mai nap, hogy a magyar nemzet nem megfélemlíthető - mondta Pásztor. Az utóbbi hetekben olyan nyomásnak vagyunk kitéve, amilyenre régóta nem volt példa, elsősorban Újvidéken - hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

„Annak vagyunk szemtanúi, hogy minden alap és minden ok nélkül napi politikai nyerészkedési szándékkal az egész közösséget megpróbálják újra lefasisztázni. Mi ettől nem ijedünk meg, mi ezt elítéljük. Azt gondoljuk, hogy ennek semmilyen alapja nincs, és ugyanakkor azok, akik ezt folyamatosan szajkózzák, azzal a szándékkal, hogy elbizonytalanítsanak bennünket, azzal a szándékkal, hogy összeveszítsenek bennünket a partnereinkkel, hogy ledózerolják mindazt, amit az elmúlt évtizedben a magyar-szerb megbékélés vonatkozásában sikerült elérni, ezt mi nem fogjuk megengedni.”

A mai eredmény megerősít minket, nem félünk, kiállunk az igazunkért, és az emberi méltóságért - tette hozzá a pártelnök. Kiállunk a partnereink mellett, és azt várjuk tőlük, hogy ők ugyanígy járjanak el - értékelte sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az MNT választásokkal kapcsolatban. Az eseményt a Pannon Televízió és a Szabadkai Magyar Rádió élőben közvetítette.

Pásztor István
sajtótájékoztató
nemzeti tanácsi választások

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.