Ugrás a tartalomra

Rekordszámú választó támogatta a Magyar Összefogás listáját

2022.11.14
07:14
2022.11.14
16:00
Forrás
Pannon RTV
A VMSZ elnöke elmondta, hogy az összes mandátumot megszerezték, ami várható is volt, illetve kiemelte azt is, hogy a Magyar Összefogás listájára leadott szavazatok száma meghaladta a 4 év évvel ezelőtti összes beérkezett szavazat számát.

A Magyar Összefogás lista soha nem látott, történelmi győzelmet aratott a vasárnapi nemzeti tanácsi választásokon a szavazatok számát tekintve - erről számolt be a 20 órai urnazárást követően a VMSZ elnöke. Pásztor István elmondta: a választásokon a VMSZ által állított lista több szavazatot kapott, mint az összes lista együtt a 4 évvel ezelőtti választásokon. A pártelnök az újvidéki ártatlan áldozatok tiszteletére készülő emlékmű kapcsán a vajdasági magyar pártot ért támadásokra is reagált.

Tudjuk, hogy mennyien vagyunk, de attól függetlenül azt is tudjuk, hogy mit akarunk - mondta a választási eredményekre reagálva Pásztor István. A pártelnök hangsúlyozta, ezzel a választási eredménnyel a vajdasági magyar közösség megmutatta, hogy ragaszkodik a nemzeti tanácshoz, és úgy éli meg, mint saját politikai tevékenységének az eredményét.

„A Magyar Összefogás listára leadott szavazatok száma, meghaladja a 4 évvel ezelőtti összes szavazatnak a számát. Amióta van magyar nemzeti tanácsi választás, és amióta a Magyar Összefogás azon részt vesz, azóta a Magyar Összefogás listája ennyi szavazatot nem kapott.”

A vajdasági magyar közösség nem mond le önmagáról - mondta Pásztor a választási eredmény kapcsán, majd hozzátette, sikerrel zárják az idei választásokkal teli évet.

„Régóta nem volt olyan terhes az év, soha olyan mértékű nem volt a bizonytalanság, mint ma, soha akkora mértékű a migrációs nyomás nem volt rajtunk, mint mostanában, és régóta nem próbáltak minket úgy megfélemlíteni, mint ahogy az utóbbi hetekben és hónapokban megpróbálják. És mindettől függetlenül ma a vajdasági magyar közösség egyértelműen kinyilvánította önmagához, a szülőföldjéhez és az identitásához való ragaszkodást.”

Pásztor megköszönte az időseknek és a fiataloknak is, hogy szavazatukkal támogatták a Magyar Összefogás listáját. Arról is beszélt, hogy a magyar nemzeti tanácsnak ezzel a választási eredménnyel magas szintű legitimitása lesz. Ebben reménykedtek, és ez meg is valósult, tette hozzá Pásztor.

„Azt bizonyítja a mai nap, hogy a magyar közösség ragaszkodik a nemzeti tanácshoz, mint a közjogilag beágyazott kisebbségi autonómia szervéhez, testületéhez, és úgy éli meg a Magyar Nemzeti Tanácsot, mint a saját politikai tevékenységének az eredményét. És nem hajlandó róla lemondani. Kiáll mellette.”

Azt is üzeni a mai nap, hogy a magyar nemzet nem megfélemlíthető - mondta Pásztor. Az utóbbi hetekben olyan nyomásnak vagyunk kitéve, amilyenre régóta nem volt példa, elsősorban Újvidéken - hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

„Annak vagyunk szemtanúi, hogy minden alap és minden ok nélkül napi politikai nyerészkedési szándékkal az egész közösséget megpróbálják újra lefasisztázni. Mi ettől nem ijedünk meg, mi ezt elítéljük. Azt gondoljuk, hogy ennek semmilyen alapja nincs, és ugyanakkor azok, akik ezt folyamatosan szajkózzák, azzal a szándékkal, hogy elbizonytalanítsanak bennünket, azzal a szándékkal, hogy összeveszítsenek bennünket a partnereinkkel, hogy ledózerolják mindazt, amit az elmúlt évtizedben a magyar-szerb megbékélés vonatkozásában sikerült elérni, ezt mi nem fogjuk megengedni.”

A mai eredmény megerősít minket, nem félünk, kiállunk az igazunkért, és az emberi méltóságért - tette hozzá a pártelnök. Kiállunk a partnereink mellett, és azt várjuk tőlük, hogy ők ugyanígy járjanak el - értékelte sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az MNT választásokkal kapcsolatban. Az eseményt a Pannon Televízió és a Szabadkai Magyar Rádió élőben közvetítette.

Pásztor István
sajtótájékoztató
nemzeti tanácsi választások

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.