Ugrás a tartalomra

Rendkívül lassú a helyreállítási pénzek kifizetése

2023.02.07
16:55
Forrás
Közlemény
Győri Enikő és Deli Andor sajtóközleménye

Az Európai Parlament költségvetési, valamint gazdasági és pénzügyi bizottságai a tegnapi ülésükön a helyreállítási alap végrehajtásának állásáról kérdezték az Európai Bizottság illetékes biztosait. Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatosan kiemelte: Magyarország keményen dolgozik az újabbnál újabb mérföldkövek eléréséért, és minden korábbi megállapodásban foglalt feltételt teljesíteni fog márciusig. Győri Enikő az ülés kapcsán elmondta: „Magyarország teljesíti vállalásait, most Brüsszelen a sor, hogy tartsa magát a megállapodáshoz."

Deli Andor kérdéseiben felvetette: van-e garancia arra, hogy az Európai Bizottság nem fog újabb feltételeket támasztani márciusban Magyarországgal szemben. Felhívta a figyelmet, hogy a helyreállítási pénzek visszatartása egyenlőtlen versenyfeltételeket teremtett a magyar vállalkozások és egyéb kedvezményezettek számára, ezért sürgette a Bizottságot, hogy adjon világos menetrendet a források kifizetésére.

Deli Andor az orosz energiahordozóktól való függetlenedést szolgáló beruházásokra rendelkezésre álló, ún. RepowerEU források kapcsán kérte, az Európai Bizottság adjon biztosítékot, hogy gyorsított eljárásban bírálja majd el a magyar tervet, és nem fog újabb politikai feltételeket támasztani.

Győri Enikő az ülést követően kiemelte: „Örülök, hogy Valdis Dombrovskis, valamint Paolo Gentiloni biztosok egybehangzóan állították, hogy a vállalt mérföldkövek teljesítése esetén megkezdődhet a források kifizetése. Egyúttal azt is elmondták, hogy a Bizottság nem tervez újabb feltételeket támasztani. Bízom benne ehhez tartani is fogják magukat."

Háttér: A helyreállítási forrásoknál komoly késedelem tapasztalható a kifizetésekben. Eltelt két év, de a rendelkezésre álló 338 milliárd eurós támogatási keretből csak 95 milliárdot fizettek ki. A kölcsönök esetében ez még kevesebb: 47 milliárdot utaltak ki a lehetséges a 385 milliárd euróból. 16 tagállam az előfinanszírozáson kívül még nem kapott semmilyen forrást, és még mindig van 5 olyan tagállam, amely az előfinanszírozást sem kapta meg.

EU
Európai Parlament
kifizetés
Deli Andor
Győri Enikő

Most

13:18, Frissítve: 13:25

Minden cseppje aranyat ér

Megérkezett a gazdák által várva várt csapadék. Vajdaság legnagyobb részén 10 és 15 milliméter közötti eső hullott az elmúlt egy napban.
11:14, Frissítve: 13:09

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nemcsak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.