Ugrás a tartalomra

Rendkívüli ülést tartott a szerb Nemzetbiztonsági Tanács

2018.08.04
11:00
2024.03.19
08:33
Forrás
Szerbiai RTV
A találkozót Aleksandar Vučić, szerb államfő hívta össze a Koszovón kialakult helyzet miatt.

Az ülésen a résztvevők egyebek mellet Szerbia és a térség politikai-biztonsági helyzetét, a biztonsági szervek-, illetve a hírszerző szolgálatok helyzetét is elemezték. Az ülésen jelen volt Ana Brnabić szerb miniszterelnök, Bratislav Gašić, a szerb Biztonsági-Információs Ügynökség vezetője, valamint Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter is.

A találkozón kiemelten foglalkoztak a Koszovón kialakult politikai-biztonsági helyzettel. Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője: „Ma beszélgettünk arról a tényről is, hogy 1930 napja nem hajtják végre a Szerb Községek Közösségét érintő megállapodást. Szégyen, hogy ma a koszovói szerbek biztonságáról kell beszélgetnünk Szerbiában, és nem pedig arról, hogy Pristina nem tartja be a brüsszeli megállapodást, illetve nem valósulnak meg azok a vállalások, amelyeket a nemzetközi közösség is aláírásával biztosított.”

A tanács több határozatot is elfogadott az ülésen, valamint a szerb államfő konkrét utasításokat adott az illetékes szolgálatoknak. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Több fontos intézkedés foganatosításáról döntöttünk és határozatot fogadtunk el, amelyek elsősorban a katonaság tagjait érintik. A fegyveres erők főparancsnokaként ehhez jogom volt. Több javaslatot is tettünk a szerb kormány és az egyéb biztonsági erők számára. A jövőben további intézkedések is lesznek, amelyek a katonák, a rendőrök, illetve a hírszerző szolgálatok anyagi helyzetének javítása mellett a harci készültség erősítését is szolgálják, hogy felkészültek legyünk a jövőbeli kihívásokra.”

Aleksandar Vučić hozzátette: az elmúlt 10 napban erős ügynöki aktivitás volt a térségben, ami miatt Szerbiának óvakodnia kellett a megalapozatlan állításoktól. Leszögezte, kompromisszumos megoldás nincs a láthatáron.

A szerb elnök találkozott Irinej pátriárkával is. A szerb egyházfővel egyebek mellett a koszovói és az általános demográfiai helyzetről is beszéltek.

A szerb államfő egyébként nyílt levéllel fordult a koszovói szerbekhez. “Amíg az ország élén állok, Szerbia nem fogja megengedni a szerbek és szent helyeik elleni erőszakot, mint ahogy elüldözésüket sem”, írta a szerb elnök, aki felszólítja a Koszovóban élő szerbeket, ne üljenek fel a provokációknak.

nemzetbiztonsági tanács
Szerbia
rendkívüli ülés
Aleksandar Vučić
szerb államfő

Most

15:19, Frissítve: 17:11

Az intermodális áruszállításról tanácskoztak Újvidéken

Az intermodális áruszállítás jelenlegi helyzetéről és a fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak Újvidéken. Ennek lényege, hogy az árukat egy rakodási egységként, külön kezelés nélkül, különböző szállítási módokkal juttatják el a kívánt helyre.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.