Ugrás a tartalomra

Rendkívüli uniós csúcs Brüsszelben

2020.02.20
17:32
2020.02.20
19:24
Forrás
MTI, Origo
Rendkívüli ülést tartanak az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői Brüsszelben. Az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről tárgyalnak.

A korábbi finn elnökség által decemberben benyújtott, számadatokat is tartalmazó tárgyalási keretdokumentum 1087 milliárd euró főösszeget javasolt, amely a tagországok bruttó nemzeti jövedelme 1,07 százalékának felel meg.

Charles Michel február közepén a 2021 és 2027 közötti költségvetés teljes összegére 1094,8 milliárd eurót javasolt, amely a tagállamok bruttó nemzeti jövedelme 1,074 százalékát teszi ki. Az ülés részleteit ismerő források szerint a csütörtöki uniós csúcs tárgyalásainak alapját az Európai Tanács elnökének javaslata képezi.

Összetett tárgyalásoknak néznek elébe: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyakorlatilag az utolsó percekig egyeztet majd a tagállamokkal. Charles Michel nemrég Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is tárgyalt – ezt a tanácsi elnök szóvivője tudatta a Twitteren. Orbán Viktor a csúcstalálkozó margóján a visegrádi országok vezetőivel is egyezteti majd a magyar álláspontot, írja a Magyar Nemzet. Charles Michel a helyszínre érkezve elmondta: sok érdek és aggály kering a tárgyalások körül, ennek ellenére lehetséges, hogy a következő órákban és napokban a vezetők megállapodásra jussanak. Egyúttal megköszönte az állam-és kormányfőknek, hogy az elmúlt hetekben aktívan részt vettek a keretköltségvetés kialakításában.

A többéves pénzügyi keret egyebek mellett biztosítja, hogy az unió kiadásai rendezett módon, saját forrásai határain belül alakuljanak. A találkozót megelőzően Charles Michel kétoldalú megbeszéléseket folytatott a 27 uniós tagállam vezetőjével a következő, hét évre szóló költségvetéséről. A konzultációk alapján az Európai Tanács elnöke javaslatot fog benyújtani a költségvetés teljes összegére és elosztására vonatkozóan. A keretköltségvetés elfogadásához a tagállamok egyhangú támogatása szükséges.

Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nem vagyunk megelégedve az elkövetkező hétéves időszak költségvetésének tervezetével - jelentette ki Angela Merkel német kancellár a brüsszeli csúcstalálkozóra érkezve. Hozzátette, hogy a nettó befizető államok között sem született még meg a közös állásfoglalás. Aktív szerepet fogunk vállalni abban, hogy megoldást találjunk a különbségek áthidalására, de nem biztos, hogy sikerülni fog. A helyzet elég összetett. Az uniónak meg kell felelni több elvárásnak, például a mezőgazdaságban dolgozók részéről, ugyanakkor a költségvetést modernizálni kell - hangoztatta.

Modern költségvetésre van szükség, amely válaszol az Európai Unió előtt álló kihívásokra - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcstalálkozóra érkezve. Újságíróknak nyilatkozva kijelentette, ha Európa a jövőben jólétet akar lakosainak, akkor az innovációba és a fejlesztésbe kell befektetnie. Ezt a következő hétéves költségvetés vitáján a tagállami vezetőknek figyelembe kell venniük.

csúcs
Európai Unió
rendkívüli
Charles Michel
Orbán Viktor
Angela Merkel

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.