Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tara Radovanovic

Rendőrök és civilek is megsérültek a belgrádi tiltakozás során

2020-07-08
11:58
2020-07-08
16:52
Forrás
Pannon RTV
Több tíz rendőr és civil sérült meg a tegnap esti tiltakozás során Belgrádban.

A Köztársasági Parlament épülete előtti tüntetésre azután került sor, hogy Aleksandar Vučić, szerb elnök bejelentette, a hétvégére valószínűleg kijárási tilalmat rendelnek el a városban. Minden sérültet a Katonai Orvosi Akadémiára szállítottak. A rendbontás után a főváros utcáin felgyújtott konténerek, szétdobált szemét, kövek, eltört közlekedési jelek, tönkretett virágládák és betört kirakatok maradtak. Ma reggel rendőrségi kordon védte a Köztársasági Parlament épületét, de más fontos belgrádi intézményeket és a nagyobb útkereszteződéseket is.

A megmozdulás résztvevői leblokkolták a Nikola Pašić tér és a Takovo utca kereszteződését. Majd a tüntetők egy csoportja 22 óra 15 perc körül összetűzésbe került a rendőrséggel a parlament bejáratánál, de sikerült bejutniuk az épületbe. A rendőrség intézkedett és kiterelték a tüntetőket az épületből. A rendőrség és a tüntetők közötti összecsapások a parlament előtti téren is folytatódtak. A demonstrálók köveket, üvegeket dobáltak a felsorakozó rendőrökre, akik könnygázzal és a lovasrendőrség bevetésével próbálták feloszlatni a tömeget. A szerbiai rendőrség igazgatója elmondta, hogy legalább 43 rendőr és 17 tüntető sérült meg: „Sajnos egyik kollégánk koponyatörést és agyrázkódást szenvedett. Remélem, gyorsan legyőzi a nehézségeket és felépül, mindenesetre mi aggódunk az egészségéért, és a többi 43 sérült rendőrért is, akik jelentkeztek. Azok a rendőrök, akik szintén megsérültek, de könnyebben, nem akartak jelentkezni, mert tisztában vannak vele, és kollegiálisak, hogy a következő napokban szükség lehet rájuk más rendőrségi munka során.”

A tüntetésen a rendőrség becslése szerint mintegy ötezer személy vett részt, de közülük csak száz-kétszáz viselkedett erőszakosan, és törte át a rendőrségi kordont. Eddig 23 személyt tartóztattak le, köztük van Danijel Knežević és Srđan Noga volt képviselő is. A rendbontók öt rendőrautót felgyújtottak, és három rendőrló is megsérült.

Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója: „Ebben a pillanatban sikerült azonosítanunk egy gyanúsítottat, aki a nap folyamán valószínűleg az illetékes ügyész elé kerül. Őt azzal gyanúsítjuk, hogy felgyújtott két autót, amihez gyakorlatilag tárgyi és egyéb bizonyítékaink is vannak. Természetesen folytatjuk annak kiderítését, hogy ki a felelős a másik három jármű felgyújtásáért, és néhány magánszemély járműve is megsérült.”

Nebojša Stefanović, belügyminiszter is sajnálatának adott hangot, amiért a tüntetés agresszióba fordult: „Megengedhetetlen, hogy támadás érje a rendőröket, akik naponta gondoskodnak a szerb állampolgárok biztonságáról, és ezt nem fogjuk megengedni – hangsúlyozta Stefanović. Majd hozzátette, mindenkinek jogában áll tüntetni, de nincs joga kövekkel dobálni a rend őreit. Mint mondta, ők a rokonaink, barátaink, szomszédaink, akikkel naponta találkozunk, s akik több ezer ajtón kopogtattak be a rendkívüli állapot ideje alatt, hogy élelmiszert és gyógyszert vigyenek azoknak, akiknek erre szükségük volt.”

Belgrád
tüntetés
sérültek
rendőr
Vladimir Rebić

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.