Ugrás a tartalomra

Roberta Metsola az Európai Parlament új elnöke

2022.01.18
11:28
2022.01.18
16:07
Forrás
Európai Parlament
Roberta Metsola néppárti politikus, máltai jogász az Európai Parlament új elnöke.

David Sassoli halála után az előzetes várakozásoknak megfelelően a Néppárt jelöltjét választották meg az EP elnökének. Roberta Metsolára a képviselők abszolút többsége, 458-an szavaztak.

Előzmény:

Négy jelölt (Roberta Metsola, Alice Kuhnke, Kosma Złotowski és Sira Rego) szállt versenybe a tisztségért a 2019-2024-es ciklus második felére.

Az elnököt titkosan, az érvényes szavazatok abszolút többségével, azaz a voksok 50 százaléka plusz egy szavazattal választják meg. A járványhelyzet miatt a voksolást online tartották.

Az olasz David-Maria Sassoli, az EP eddigi elnöke idén januárban halt meg.

Az Európai Parlament elnökének feladata a parlamenti tevékenységek irányítása, a plenáris ülések levezetése, és ő az, aki elfogadottnak tekinti az uniós költségvetést. A nemzetközi kapcsolatokban és a többi uniós intézménnyel szemben ő képviseli a Parlamentet. Az elnök távollétében néhány feladatot átruházhat a 14 alelnökre, akiket szintén az első plenáris ülésen választanak meg.

Az EP elnökét két és fél évre nevezik ki, de mandátuma megújítható.

Az EP-képviselők tegnap Strasbourgban emlékeztek meg David Sassoliról.

A képviselőcsoportok elnökei megingathatatlanul egyenes, tisztességes és kedves emberként emlékeztek rá, aki mindig kompromisszumkész volt és megtalálta a közös pontot az eltérő elképzelésekben, ugyanakkor egy nehéz időszakban nagy előrelátással, eltökéltséggel és hozzáértéssel irányította a Parlamentet.

A volt olasz miniszterelnök, európai parlamenti képviselő, és Sassoli elnök jó barátja, Enrico Letta szerint David Sassoli számára „Európa nem csupán jogszabályok, intézmények és betűszavak kavalkádja volt. Nem. Európa mindenekelőtt az itt élő embereket, a szívüket és a lelküket jelentette".

Európai Parlament
elnök
Roberta Metsola

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű