Ugrás a tartalomra
MTI/Veres Nándor

Román kormányfő: a liberálisok a magyarlakta vidékeken koalíciót köthetnek az RMDSZ-szel

2020-09-30
18:27
2020-09-30
18:39
Forrás
MTI
A Nemzeti Liberális Párt országos vezetősége engedélyezte a területi szervezeteknek, hogy a magyarok által lakott vidékeken koalíciót kössenek az önkormányzatokban az RMDSZ-szel.

Ludovic Orban román miniszterelnök, a kisebbségben kormányzó liberális párt elnöke a sajtónak elmondta: a párt koalíciókötési politikáját világos elvek mentén alakították ki. Valamennyi területi szervezetnek tilos, hogy bármilyen fajta megállapodást vagy koalíciót kössön az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD). Emellett azt javasolták a területi szervezeteknek, hogy kössenek szövetséget azokkal a pártokkal, amelyekkel már az elmúlt időszakban is együttműködtek. Ezek közé sorolta a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) és a liberális PLUS alkotta USR-PLUS választási szövetséget, valamint a Traian Basescu által alapított néppárti Népi Mozgalom Pártot (PMP).

Emellett azokban a megyékben, amelyekben magyarok is élnek, a területi szervezeteknek engedélyezték, hogy koalíciót kössenek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, ha sikerül közös pontokat találni a programokban - mondta Orban.

A román kormányfő azt is kijelentette, hogy a liberálisok  egyértelmű nyertesei az önkormányzati választásoknak, az elmúlt harminc évben jobbközép párt nem ért el még ilyen fényes győzelmet, mint most ők. A PNL országosan a szavazatok 34 százalékát szerezte meg a megyei önkormányzatoknál, a megyei tanácselnökökre leadott voksok alapján több mint 40 százalékos eredményt ért el, akárcsak a polgármesterekre leadott voksok esetében. Kiemelte, hogy a PSD-nek korábban 1700 polgármestere volt, most számuk 1400-ra csökkent, a liberálisok pedig 1068-ról 1230-ra növelték településvezetőik számát.

román
Románia
magyarlakta
libárális
koalíció
RMDSZ
választások

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű