Ugrás a tartalomra

A román szenátus elfogadta a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó közigazgatási törvénykönyvet

2018.06.11
23:00
Forrás
MTI
A román parlament szenátusa a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ voksaival elfogadta ma a közigazgatási törvénykönyvet, amely egyebek mellett a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozza.

 Hatályba lépéséhez a tervezetet a képviselőháznak is el kell még fogadnia. Amennyiben az alsóház nem változtat a kisebbségeket érintő cikkeken, a településnevek mellett a közterületek elnevezéseit is fel kell majd tüntetni a kisebbségi nyelveken azokon a településeken, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább 20 százalékát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség javaslatára az anyanyelvhasználati jogot kiterjesztik a prefektúrával (megyei kormánybiztosi hivatallal) való kommunikációra, és egységes anyanyelvű formanyomtatványok fogják segíteni a helyi és megyei önkormányzatokban az anyanyelvű ügyintézést.

 A rosszindulatú értelmezések megakadályozása érdekében azt is belefoglalták a tervezetbe, hogy a helyi vagy megyei tanács akkor is dönthet a többnyelvű helységnévtáblák, utcanévtáblák kihelyezéséről, ha a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

A közigazgatási törvénykönyvet 85 szavazattal 21 ellenében, 11 tartózkodás mellett fogadta el a bukaresti szenátus.

Románia
anyanyelvhasználat

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.