Ugrás a tartalomra

A ROSU bevonult a szerbek lakta Štrpcébe

2022.07.07
10:29
2022.07.07
13:53
Forrás
Szerbiai RTV
A prištinai rendőri különleges egység tagjai kora reggel bevonultak a többségében szerbek lakta Štrpcébe. A ROSU blokkolta a Koszovó déli részén található községet és átkutatták a helyi általános iskolát.

A rendőri alakulat teljes felszereléssel érkezett a településre - írja a Szerbiai RTV. A prištinai ügyészség tájékoztatása szerint Štrpcében a rendőrség egy akciót indított iratok, felszerelések és biztonsági kamerák, vagyis, ahogy ők nevezték illegális eszközök elkobzása érdekében. A helyi szerb nyelvű televízió épületébe is bevonultak. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája értékelése szerint ahogy már korábban is, ismét egy nagyobb szerb ünnepnapot választottak az akcióra. Ma van Szent Jovan napja, valamint vásárt is rendeztek Štrpcében, ahol tömegesen összegyűlnek a helyiek. Mint mondták, Priština jól tudja, hogy a szóban forgó biztonsági kamerák mintegy tíz éve lettek felszerelve, legálisan, viszont évek óta nem működnek, amit több alkalommal is leellenőriztek már. Szerintük csak az ott élő szerbek zaklatása a cél. Nem indokolt egy ROSU-akció - tették hozzá a Koszovó-ügyi iroda illetékesei. Priština azt állítja, hogy törvényszéki végzést hajtanak végre a ROSU tagjai. Szerintük tavaly a szóban forgó intézmények több tízezer euró értékű biztonsági kamerák, digitális és egyéb eszközök vásárlásáról írt alá szerződéseket egy olyan kínai vállalattal, amely az amerikai fekete listán szerepel. Ezek a kamerák elvileg alkalmasak személyazonosításra. Az információs és adatvédelmi ügynökségek korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az egyének azonosítását lehetővé tevő videokamerás megfigyelőrendszer telepítése nem megengedett.

ROSU koszovói különleges rendőri alakulat
Koszovó

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.