Ugrás a tartalomra

Ružić: A nemzeti kisebbségek helyzetének a javításán dolgozunk

2018.04.16
21:35
Forrás
VajdaságMA
A szerb kormány javasolta a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosítását.

Ezzel lehetővé tenné helyzetük javítását, átlátható finanszírozásukat és a túlzott politizálás csökkentését, jelentette ki Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvénytervezetet bemutató kerekasztal-beszélgetésen a miniszter elmondta, a legutóbbi népszámlálás alapján Szerbia lakosságának több mint 13 százalékát a nemzeti kisebbségek tagjai alkotják, s a kormány a jogaik és szabadságuk javításán dolgozik.

„A külön választói névjegyzék vezetésének fejlesztésén is dolgozunk, mert az év második felében lesznek a rendes nemzeti tanácsi választások” – szögezte le a miniszter, s felszólította a nemzeti kisebbségek tagjait, hogy iratkozzanak fel a névjegyzékbe.

A Nemzeti Tanácsok Koordinációjának elnöklőjeként Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, bízik benne, hogy ez a törvény lehetővé teszi, hogy a Szerbiában élő kisebbségi közösség „élete minél jobb legyen, különösen a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás területén”.

„A koordináció találkozóján sikerült hét pontban egységes állásfoglalást megfogalmaznunk. Minden arról árulkodik, hogy közel járunk egy olyan törvényhez, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia mindenkinek a hazája legyen, ahol mindenkinek vannak jogai, amit egyébként kisebbségi létben elég nehéz megvalósítani” – mondta Hajnal Jenő.

Milan Antonijević, az Emberi Jogi Jogászok Bizottságának (YUCOM) elnöke hangsúlyozta, hogy a szervezet, amely figyelemmel kíséri a nemzeti kisebbségek helyzetét, pozitívan értékeli a törvénytervezetet.

„Számos kötelezettséget ró Szerbiára, de egy ilyen törvény egy lépéssel közelebb viheti az országot az Európai Unióhoz” – hangsúlyozta Antonijević, s leszögezte, a legfontosabb, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák majd a törvényt.

Andrea Orizio, az EBESZ szerbia küldöttségének vezetője pozitívan nyilatkozott a törvénytervezetről, ahogy Tim Cartwright, az Európa Tanács szerbiai küldöttségvezetője is, aki leszögezte, a kisebbségek jogainak növelése nem jelenti a többségi nemzet jogainak csorbulását.

Branko Ružić
kisebbségek

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.