Ugrás a tartalomra

„Senki sem fasisztázhat le bennünket!”

2022.10.22
16:11
2022.10.22
17:01
Forrás
Pannon RTV
A köztársasági parlament tegnapi ülésén, a minisztériumokkal kapcsolatos vitán, Janko Veselinović, az Együtt Szerbia győzelméért lista képviselője az Újvidéken 1944/45-ben ártatlanul kivégzettek számára állítandó, limáni emlékmű ellen szólalt fel.

Válaszul dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy 2013-ban történelmi megbékélésre került sor a szerb és a magyar nép között.

Janko Veselinović, az Együtt Szerbia győzelméért lista képviselője azt üzente, nem engedik meg, hogy a szóban forgó emlékművet felállítsák: „Az önök hatalmi koalíciója hozta meg a döntést az emlékmű felállításáról. Megépült a talapzat. De nem fogják azt soha befejezni. Azért, mert Újvidéken és Szerbiában még mindig vannak antifasiszták.”

Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke a szerbiai parlamentben bocsánatot kért az 1941/42-ben, a magyar honvédség által elkövetett bűntettekért. Ezt követően a két ország államfője megkoszorúzta a Csúrogon kivégzett ártatlan magyar és szerb áldozatoknak kialakított emlékhelyeket. 2014-ben a szerbiai parlament eltörölte a csúrogi, zsablyai és mozsori magyarságot háborús bűnösnek kimondó rendeletet mondta Pásztor Bálint a VMSZ frakcióvezetője, majd hozzátette, hogy az újvidéki emlékművön nem lesznek feltüntetve nevek: „Az, ami most Újvidéken történik, és ami hamarosan történni fog Újvidéken, az az emlékmű felállítása lesz az 1944/45-ös ártatlan áldozatoknak. Ezen nem lesz egyetlen név és vezetéknév sem. Magyarul, szerbül és németül azt írja, "Az ártatlan áldozatokért".”

Janko Veselinović a történelmi megbékélés kapcsán azt állította, hogy nem a szerbek és a magyarok békéltek meg, hanem a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség. Borko Stefanović, ugyancsak az Együtt Szerbia győzelméért képviselője azt állította, hogy az újvidéki városi képviselő-testület számára átadott dokumentációban háborús bűnösök nevei olvashatóak, és ezt hatalmas hibának nevezte. Dr. Pásztor Bálint válaszában szégyenteljesnek nevezte, hogy egyes képviselők a fasizmus vádjával élnek.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Bennünket revizionizmussal vádolni szemtelenség. Mi ott vagyunk önökkel közösen, a Szerb Pravoszláv Egyház képviselőivel, a szerb nép képviselőivel minden megemlékezésen az 1942-es év kapcsán. Mert nem teszünk különbséget a 1942-ben és 1944/45-ben kivégzett ártatlan áldozatok között, függetlenül attól, hogy szerbekről, magyarokról, zsidókról, romákról vagy bármilyen nemzetiségűekről van szó.”

Az újvidéki városi önkormányzat már döntést hozott, és az illetékes köztársasági minisztérium is engedélyt adott, így az emlékmű meg fog épülni. Amennyiben valaki megpróbálja eltávolítani az emlékművet, annak majd vállalnia kell a felelősséget tettéért – tette hozzá felszólalásában dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint
Szerbia
parlament

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.