Ugrás a tartalomra

Sikeres a magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztés Hajdújáráson

2019.04.10
09:14
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt három év alatt 129-en pályáztak sikeresen, ennek köszönhetően összesen 162 millió dinár érkezett a településre, amiből 110 millió dinár vissza nem térítendő támogatás.

A Prosperitati Alapítvány pályázatain keresztül nem csak a fiatal házasokat, a kezdő vállalkozókat, vagy a mezőgazdasággal foglalkozókat támogatták, új munkahelyek is létesültek Vajdaságban - hangzott el kedd este Hajdújáráson a Gazdaságfejlesztés, mint a nemzeti megmaradás európai lehetősége címet viselő VMSZ-es kampányrendezvényen.

2016-ban elindult a magyar kormány támogatásával a vajdasági gazdaságfejlesztési program a Prosperitati Alapítvány közvetítésében. Ennek köszönhetően fiatal házasok, kezdővállalkozók és mezőgazdasággal foglalkozók jutottak támogatásokhoz.

Somogyi János is egyike a nyertes pályázóknak. Cseresznyetelepítésre kért támogatást 2016-ban, és azóta is többször pályázott sikeresen: „Nagyon nagy szerencsének tartom, hogy a mai fiataloknak, akik szeretnének mezőgazdasággal foglalkozni, van egy ilyen lehetőségük, amit kihasználhatnak, mert szerintem évek kellenének ahhoz, hogy bizonyos dolgokat meg tudjunk vásárolni, lehet az kapcsolható eszköz, akár egy telepítésről legyen szó, muszáj az éveket kivárni és ezzel szerintem nagyon sok évet megspórolt mindenki.”

A fiatalok anyagi támogatása mellett több mint ezer új munkahely is nyílt a programnak köszönhetően - mondta el Nagy Miklós, az alapítvány igazgatóbizottsági tagja a kampányrendezvényen. Hozzátette, Hajdújárást, de egész Vajdaságot is tekintve, sikeresnek mondható a gazdaságfejlesztési program: „Nekünk, mint szerbiai gazdálkodóknak azt kell szem előtt tartanunk, hogy haladunk az Európai Unió felé, mind jobban meg kell közelítenünk az ottani termelőket, az ottani gazdálkodókat, hiszen velük kell versenyeznünk. Az árverseny már megvan. Míg mi rosszabb helyzetben vagyunk, báris itt Szerbiában, hogy a mi támogatásunk nem éri el az egyhetedét annak, amit területalapú támogatásnak kapnak a magyarországi vagy más európai uniós gazdálkodók.”

Az elmúlt három évben olyan gazdasági lépések történtek Vajdaságban, amik eddig még soha, és mindez a magyar kormány támogatásának köszönhető - mondta Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP képviselőcsoport köztársasági parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette, a pályázati lehetőségeknek köszönhetően ebben az időszakban 250 millió eurós támogatás érkezett Vajdaságba: „Én azt gondolom, hogy ez jelentős mértékben növeli a fejlődés esélyeit a szülőföldön és mindennek olyan köze van az európai parlamenti választásokhoz, hogy a Fidesz-KDNP lista támogatására buzdítjuk a vajdasági magyar embereket, hiszen a nemzeti kormány volt az, amely 2010-től errefelé számos ügyben támogatta a magyarság megmaradása szempontjából jelentős projektumokat.”

A vajdasági gazdaságfejlesztési program azonban még nem fejeződött be. Várhatóan júniusban ismét pályázati kiírások jelennek meg.

Hajdújárás
EP-választás
Dudás Károly
Nagy Miklós
Prosperitati Alapítvány

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű