Ugrás a tartalomra
Európai Bizottság

Sok a migráns - Szerbiát büntetnék?

2022.10.14
13:15
2022.10.14
19:58
Forrás
RTS
Az európai uniós vízummentességét veszélyezteti Szerbia, ha nem csökkenti le a területén áthaladó illegális bevándorlók számát. Ezt az információt jelentette meg a szerb közmédia, diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az uniós belügyminiszterek luxembourgi találkozóját megelőzően kiszivárgó hírek szerint az Unió megelégelte a Szerbia felől érkező, harmadik országból származó migránsok tömegét. A miniszterek várhatóan ma tárgyalnak arról, milyen intézkedésekkel lehet javítani a helyzetet.

Európai Bizottság

A migránsok száma 2022-ben a többszörösére nőtt tavalyhoz képest a balkáni útvonalon. Egyes uniós tagok szerint ebben az is közrejátszik, hogy Szerbia vízum nélkül engedi be területére számos ázsiai, afrikai és dél-amerikai állam polgárait. Mint mondják, ezek az emberek így könnyen eljutnak Szerbiába, onnan pedig az uniós határra. Vízum nélkül első sorban kubai, indiai, burundi és tunéziai személyek érkeznek Szerbiába, ezen országok állampolgárai pedig egyre gyakrabban adnak be menedékkérelmet az Unió területén.

Európai Bizottság

Ylva Johansson uniós belügyi biztos azt mondta, bízik benne, hogy Szerbia és a régió más érintett országai készek lesznek együttműködni, és összehangolni vízumpolitikájukat az unióéval. Mint fogalmazott, nem zárható ki annak lehetősége sem, hogy kérik a vízummentesség felfüggesztését. Korábban olyan kritikák is megfogalmazódtak Szerbiával szemben, mely szerint az ország vízummentességgel "jutalmazza" azokat az államokat, melyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét. Ezen államok listáján van a már említett Kuba, India és Tunézia is. Ylva Johansson mindemellett hangsúlyozta, mindenképp nagyobb hangsúlyt kell fektetni a külső határok védelmére, és fokozni a Frontex szerepét.

Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztését kéri a Német Szabaddemokrata Párt is. Konstantin Kuhle, frakcióvezető-helyettes élesen kritizálta a szerb kormányt, elsősorban vízum- és szankciós politikája miatt. A politikus a Spiegelnek adott nagyinterjújában azt mondta, Szerbia célja az Unió destabilizálása, melyet azzal igyekszik elérni, hogy vízummentességet biztosít harmadik országok állampolgárainak. A migránsok tömege ezután Szerbiából egyenesen az Unióba igyekszik - rótta fel a Bundestag politikusa. Belgrád és Moszkva viszonyát is élesen támadta - szerinte Szerbia "igazolja és védi" az orosz agressziót, és jó viszonyt ápol Oroszországgal. A Twitterén pedig azt írta, a szerb kormány Putyin megtoldott karja a Balkánon.

Ezen okokból kifolyólag Konstantin Kuhle azt javasolta az Európai Uniónak, melynek belügyminiszterei ma egyeztetnek a kérdésről, hogy fagyasszák be Szerbia EU-csatlakozásának folyamatát.

Pannon RTV/Idei Sándor

Szerbia, Magyarország és Ausztria illetékes miniszterei egyébként a múlt héten arról állapodtak meg, hogy az Unió "külső védelmi vonalát" a magyar-szerb határszakaszról délebbre, a szerb-észak-macedón határra viszik, ezzel csökkentve a nyomást az EU közvetlen határán.

Európai Bizottság

Szerbiában jelenleg 5 200 menekült tartózkodik befogadóközpontokban, legtöbbjük Szíriából és Afganisztánból, néhányan Pakisztánból érkezett - emelte ki a menekültügyi és migrációs biztos, Nataša Stanisavljević. 2015 óta mintegy 1,5 millió migráns kelt át Szerbián.

migráció
vízummentesség
Frontex
Ylva Johansson

Most

10:21

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.
20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.