Ugrás a tartalomra

Sok a migráns - Szerbiát büntetnék?

2022.10.14
13:15
2022.10.14
19:58
Forrás
RTS
Az európai uniós vízummentességét veszélyezteti Szerbia, ha nem csökkenti le a területén áthaladó illegális bevándorlók számát. Ezt az információt jelentette meg a szerb közmédia, diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az uniós belügyminiszterek luxembourgi találkozóját megelőzően kiszivárgó hírek szerint az Unió megelégelte a Szerbia felől érkező, harmadik országból származó migránsok tömegét. A miniszterek várhatóan ma tárgyalnak arról, milyen intézkedésekkel lehet javítani a helyzetet.

A migránsok száma 2022-ben a többszörösére nőtt tavalyhoz képest a balkáni útvonalon. Egyes uniós tagok szerint ebben az is közrejátszik, hogy Szerbia vízum nélkül engedi be területére számos ázsiai, afrikai és dél-amerikai állam polgárait. Mint mondják, ezek az emberek így könnyen eljutnak Szerbiába, onnan pedig az uniós határra. Vízum nélkül első sorban kubai, indiai, burundi és tunéziai személyek érkeznek Szerbiába, ezen országok állampolgárai pedig egyre gyakrabban adnak be menedékkérelmet az Unió területén.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos azt mondta, bízik benne, hogy Szerbia és a régió más érintett országai készek lesznek együttműködni, és összehangolni vízumpolitikájukat az unióéval. Mint fogalmazott, nem zárható ki annak lehetősége sem, hogy kérik a vízummentesség felfüggesztését. Korábban olyan kritikák is megfogalmazódtak Szerbiával szemben, mely szerint az ország vízummentességgel "jutalmazza" azokat az államokat, melyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét. Ezen államok listáján van a már említett Kuba, India és Tunézia is. Ylva Johansson mindemellett hangsúlyozta, mindenképp nagyobb hangsúlyt kell fektetni a külső határok védelmére, és fokozni a Frontex szerepét.

Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztését kéri a Német Szabaddemokrata Párt is. Konstantin Kuhle, frakcióvezető-helyettes élesen kritizálta a szerb kormányt, elsősorban vízum- és szankciós politikája miatt. A politikus a Spiegelnek adott nagyinterjújában azt mondta, Szerbia célja az Unió destabilizálása, melyet azzal igyekszik elérni, hogy vízummentességet biztosít harmadik országok állampolgárainak. A migránsok tömege ezután Szerbiából egyenesen az Unióba igyekszik - rótta fel a Bundestag politikusa. Belgrád és Moszkva viszonyát is élesen támadta - szerinte Szerbia "igazolja és védi" az orosz agressziót, és jó viszonyt ápol Oroszországgal. A Twitterén pedig azt írta, a szerb kormány Putyin megtoldott karja a Balkánon.

Ezen okokból kifolyólag Konstantin Kuhle azt javasolta az Európai Uniónak, melynek belügyminiszterei ma egyeztetnek a kérdésről, hogy fagyasszák be Szerbia EU-csatlakozásának folyamatát.

Szerbia, Magyarország és Ausztria illetékes miniszterei egyébként a múlt héten arról állapodtak meg, hogy az Unió "külső védelmi vonalát" a magyar-szerb határszakaszról délebbre, a szerb-észak-macedón határra viszik, ezzel csökkentve a nyomást az EU közvetlen határán.

Szerbiában jelenleg 5 200 menekült tartózkodik befogadóközpontokban, legtöbbjük Szíriából és Afganisztánból, néhányan Pakisztánból érkezett - emelte ki a menekültügyi és migrációs biztos, Nataša Stanisavljević. 2015 óta mintegy 1,5 millió migráns kelt át Szerbián.

migráció
vízummentesség
Frontex
Ylva Johansson

Most

21:49

Megszámolják az ürgéket

Országos Ürgelajstromot szervez ismét a magyarországi Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület április 20-27. között.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.