Ugrás a tartalomra

Sok a teendő, de jó úton haladunk

2021.12.02
16:30
2021.12.02
18:18
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiáról szóló uniós országjelentésről tárgyaltak a parlament mai ülésén. Ana Brnabić szerb miniszterelnök az év végéig újabb csatlakozási klaszter megnyitását várja.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök az év végéig újabb csatlakozási klaszter megnyitását várja. A kormányfő szerint az ország elégedett lehet az idei jelentéssel, mivel az 2016 óta először pozitív a jogállamiság terén végrehajtott reformok kapcsán.

Továbbra is kiemelt partnerként kezeli a Nyugat-Balkánt az Európai Unió, erre bizonyíték, hogy különféle uniós eszközöket juttat a térségbe - mondta parlamenti felszólalásában Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági képviselője Szerbia idei évi uniós országjelentése kapcsán. Az EU is támogatja a közös regionális piac kialakítását, ami várhatóan 2024-re valósul meg. Az országjelentés emellett üdvözli az Európai Unió és a Nyugat-Balkán közötti zöldfolyosók koncepcióját is, mivel jelenleg havonta átlagosan mintegy 600 ezer kamion közlekedik az átkelőkön - hívta fel a figyelmet a VMSZ képviselője. A regionális együttműködést is erősíti a zöldfolyosókba és a gazdasági beruházási terv megvalósulásába irányuló uniós pénz. Mintegy 30 milliárd euró használható fel a következő hét évben - tette hozzá.

Az uniós tagság országunk egyik legfontosabb prioritása - mondta Újhelyi Ákos, a VMSZ képviselője a témáról. Az uniós csatlakozás folyamatát is meg kell értenie a lakosságnak, mert az nem csak az ország, hanem minden szerbiai állampolgárnak az érdeke. Újhelyi szerint fontos, hogy a lakosok nagyobb mértékben támogassák a bővítést, és a jövőben színvonalas stratégiai döntések szülessenek.

Kovács Elvira, azt mondta, ha az európai integráció tágabb összefüggéseit nézzük, akkor itt az ideje újrafogalmazni az EU bővítési politikáját, ugyanakkor meg kell erősíteni az európai integrációs folyamat hitelességét Szerbia számára. A szerb parlament európai integrációs bizottságának elnöke szerint az idei jelentés hangvétele elmozdulást jelent a korábbi jelentésekhez képest, mert a hangsúlyt a tárgyalási folyamatban a partnerségre, a támogatásra és a jövőre helyezik.

„Az Európai Bizottság ajánlásai szerint a véleménynyilvánítás szabadságának javítására tett erőfeszítések mellett Szerbiának teljesítenie kell a 2020-as ajánlásokat is, és különösen meg kell erősítenie az emberi jogok védelmét szolgáló intézmények működését. Új diszkriminációellenes stratégiát kell foganatosítani, majd folytatni annak érdekében, hogy az egész országban látható előrelépés legyen a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak hatékony megteremtésében, amit a különböző adatbázisokban vezetett hiteles nyilvántartások is igazolnának.”

Kovács Elvira

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.