Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Sok a teendő, de jó úton haladunk

2021.12.02
16:30
2021.12.02
18:18
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiáról szóló uniós országjelentésről tárgyaltak a parlament mai ülésén. Ana Brnabić szerb miniszterelnök az év végéig újabb csatlakozási klaszter megnyitását várja.
Szerbiai RTV

Ana Brnabić szerb miniszterelnök az év végéig újabb csatlakozási klaszter megnyitását várja. A kormányfő szerint az ország elégedett lehet az idei jelentéssel, mivel az 2016 óta először pozitív a jogállamiság terén végrehajtott reformok kapcsán.

Szerbiai RTV

Továbbra is kiemelt partnerként kezeli a Nyugat-Balkánt az Európai Unió, erre bizonyíték, hogy különféle uniós eszközöket juttat a térségbe - mondta parlamenti felszólalásában Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági képviselője Szerbia idei évi uniós országjelentése kapcsán. Az EU is támogatja a közös regionális piac kialakítását, ami várhatóan 2024-re valósul meg. Az országjelentés emellett üdvözli az Európai Unió és a Nyugat-Balkán közötti zöldfolyosók koncepcióját is, mivel jelenleg havonta átlagosan mintegy 600 ezer kamion közlekedik az átkelőkön - hívta fel a figyelmet a VMSZ képviselője. A regionális együttműködést is erősíti a zöldfolyosókba és a gazdasági beruházási terv megvalósulásába irányuló uniós pénz. Mintegy 30 milliárd euró használható fel a következő hét évben - tette hozzá.

Szerbiai RTV

Az uniós tagság országunk egyik legfontosabb prioritása - mondta Újhelyi Ákos, a VMSZ képviselője a témáról. Az uniós csatlakozás folyamatát is meg kell értenie a lakosságnak, mert az nem csak az ország, hanem minden szerbiai állampolgárnak az érdeke. Újhelyi szerint fontos, hogy a lakosok nagyobb mértékben támogassák a bővítést, és a jövőben színvonalas stratégiai döntések szülessenek.

Szerbiai RTV

Kovács Elvira, azt mondta, ha az európai integráció tágabb összefüggéseit nézzük, akkor itt az ideje újrafogalmazni az EU bővítési politikáját, ugyanakkor meg kell erősíteni az európai integrációs folyamat hitelességét Szerbia számára. A szerb parlament európai integrációs bizottságának elnöke szerint az idei jelentés hangvétele elmozdulást jelent a korábbi jelentésekhez képest, mert a hangsúlyt a tárgyalási folyamatban a partnerségre, a támogatásra és a jövőre helyezik.

„Az Európai Bizottság ajánlásai szerint a véleménynyilvánítás szabadságának javítására tett erőfeszítések mellett Szerbiának teljesítenie kell a 2020-as ajánlásokat is, és különösen meg kell erősítenie az emberi jogok védelmét szolgáló intézmények működését. Új diszkriminációellenes stratégiát kell foganatosítani, majd folytatni annak érdekében, hogy az egész országban látható előrelépés legyen a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak hatékony megteremtésében, amit a különböző adatbázisokban vezetett hiteles nyilvántartások is igazolnának.”

Kovács Elvira
VMSZ

Most

17:30, Frissítve: 17:37

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
17:24, Frissítve: 19:34

Vince-napi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

Rossz bor nincs, csak jó, jobb és legjobb – tartja a mondás. Ezt Temerinben is hangsúlyozták. Sokak örömére a Temerini Kertbarátkörnek idén sikerült megrendeznie a nagy népszerűségnek örvendő Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót.
16:24, Frissítve: 16:36

Meghalt Aki Rahimovski

A hír, hogy énekesük 67 éves korában elhunyt, a Parni Valjak egykori jugoszláv, majd horvát rockegyüttes közösségi oldalán jelent meg hivatalosan.
16:04, Frissítve: 16:33

Díjazták az év legjobb szerbiai edzőit

23. alkalommal adták át a szabadkai Yu Eco RTV szervezésében a múlt év legjobb szerbiai edzőinek járó sportdíjakat. Az egybegyűlteknek Pintér József, a médiaház igazgatója köszönte meg a szerbiai sport nemzetközi hírnevének öregbítését.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.