Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sok vagyok, vagy egy vagyok?

2022.09.24
17:05
2022.09.24
20:14
Forrás
Pannon RTV
Lehet-e az embernek több identitása, és melyik a meghatározó, a fő identitás?

Ezzel a témával tartanak kétnapos konferenciát az ausztriai Felsőpulyán, amelyet az ausztriai magyarok központi szövetsége szervezett több mint kétszáz résztvevővel Ausztriából, Magyarországról és a Kárpát-medence minden területéről.

Pannon RTV

Felsőpulya egy kellemes hangulatú kisváros mindössze 20 kilométerre Magyarország határától. Kiváló hely a nemzeti identitásról szóló eszmecserére, hiszen itt magyarok és osztrákok egyformán otthon vannak.

Pannon RTV

Üdvözlő beszédében Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, hogy a magyarok 1918 óta kénytelenek voltak megtanulni, hogy különböző nyelvi környezetekben tartsák meg kultúrájukat, anyanyelvüket. Hozzátette, de elértük, hogy magyarként teljes életet éljünk mindenhol a Kárpát-medencében: „Amire igazán büszkék lehetünk, hogy elsősorban a gyerekeket és a fiatalokat tudtuk ebbe bevonni, és a mai gyerekek, a mi gyerekeink már talán nem úgy nőnek fel, hogy nekik külön el kelljen magyarázni azt, hogy ha elhagyják Magyarország területét, akkor ugyanúgy magyar gyerekekkel találkozhatnak, magyar közösségekkel, magyar falvakkal, városokkal.”

Pannon RTV

Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke szerint az ottani magyar közösség számára az egyetlen járható út a nemzeti identitás megőrzése és erősítése. Szerinte az identitás-vesztés az anyanyelv feladásával kezdődik: „És igen. Ez az identitáspolitika a nyelvhez kötődik, a nemzeti történelemhez kötődik, a kultúrához kötődik és a valláshoz. Ez a négy fontos elem, amely meghatározza ezt.”

Pannon RTV

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint a mai Európában a nemzeti identitást egy letűnt korszak csökevényének tartják. Kiemelte, számunkra viszont az identitás megőrzése a megmaradásunk záloga: „Ha sikerül megőriznünk, akkor azt gondolom, hogy van esélyünk. Ezért továbbra is, különösen azok számára, akik a határon túli magyar közösségeket vezetik, kettős feladat van. Az egyik megőrizni a magyar közösséget identitásában, a másik pedig biztosítani a számára a szülőföldön való boldogulást.”

Pannon RTV

Ausztriában mintegy 130 ezer magyar él. Nagyobb részük Bécsben és környékén lakik és dolgozik. Bár Felsőpulyán csupán pár száz magyart tartanak számon, szinte minden üzletben, szállodában, étteremben magyarul is elboldogulunk, mert az alkalmazottak többsége az alig pár kilométerre lévő magyarországi településekről ingázik ide dolgozni.

Felsőpulya
Potápi Árpád János
kelemen hunor
Pásztor István

Most

12:29, Frissítve: 14:22

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.