Ugrás a tartalomra

Štefan Füle: Szerbiának elkötelezettségre van szüksége

2013.07.18
16:50
Szerbiára felelősségteljes munka vár és az ország elkötelezettségére van szükség, hogy elérje célját - mondta Štefan Füle a szerb köztársasági parlamentben
Szerbiára felelősségteljes munka vár és az ország elkötelezettségére van szükség, hogy elérje célját - mondta Štefan Füle a szerb köztársasági parlamentben. Az Európai Unió bővítési biztosa szerint a csatlakozás során szükséges a politikai pártok egyetértése, amelyre Szerbia jó példa. Štefan Füle hangsúlyozta, szerinte Szerbia készen áll az előtte álló kihívások teljesítésére. Az európai biztos a belgrádi látogatás során figyelmeztetett arra is, hogy ugyan sok munkát elvégeztek, de még erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy sor kerülhessen az első kormányközi tanácskozásra januárban, vagy még előtte. „Hiszem, hogy megvan az akarat a fontos erőfeszítések megtételéhez. A cél, a valódi cél nagyon ambiciózus. A cél, hogy felkészüljön Szerbia arra, hogy elfoglalja helyét az Európai Unió tagországai között.”



Az unió bővítési biztosa a parlamentben tett látogatása után Tomislav Nikolićtyal találkozott. A szerb köztársasági elnök a találkozó után felszólította a kormányt, hogy minél előbb nevezze meg a tárgyalócsoport vezetőjét. Szerinte már januárban megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások. „A csatlakozás egyes fejezetei különösen nehezek lesznek, de Szerbia már 12 évvel ezelőtt tudta, milyen feltéteket tartalmaz az a könyv, amely megszabja a csatlakozás feltételeit az európai nemzetek közösségéhez. A fő figyelmet rögtön a kulcsfejezetek, a 23. és a 24. kapja, amelyek a jogállamisággal, a független és hatékony az igazságszolgáltatással, az alapvető szabadságjogokkal, a korrupció elleni küzdelemmel és a szervezett bűnözés elleni harccal foglalkoznak.” Az EU bővítési biztosa gratulált a szerb köztársasági elnöknek a történelmi eredményekhez. Štefan  Füle Belgrád után Prishtinába utazik.

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.