Ugrás a tartalomra
Pixabay

Stoltenberg: Csökkenteni kell a feszültséget a Földközi-tenger keleti medencéjében

2020-10-21
17:59
Forrás
MTI
A Görögország és Törökország között a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult feszültség azonnali csökkentésre szólított fel a NATO főtitkára Brüsszelben.

Jens Stoltenberg elmondta: a NATO-szövetségesekben aggodalmat kelt a térségben kialakult helyzet.

A védelmi minisztereknek csütörtökön kezdődő tanácskozásukon arra kell összpontosítaniuk, miként lehet elkerülni a feszültség növekedését a régióban. Azon kell dolgozniuk, hogyan lehet biztosítani és megerősíteni a két, konfliktusba került szövetséges közötti párbeszédet - tette hozzá. A NATO kapcsolatban áll és együtt dolgozik az Európai Unió intézményeivel és több európai ország vezetőjével a feszültség csökkentésének lehetséges forgatókönyvein - közölte a NATO-főtitkár.

Elmondta, a következő két napban a védelmi miniszterek áttekintik a NATO munkáját a hiteles és hatékony védelem és elrettentés területén, különös tekintettel a szövetséges országok határainak közelébe telepített orosz rakétarendszerekre. Ezzel összefüggésben kiemelte, a katonai szövetség már dolgozik lég- és rakétavédelmének korszerűsítésén és hagyományos képességeinek megerősítésén. Gondoskodik arról, hogy nukleáris elrettentőképessége továbbra is hatékony és biztonságos maradjon.

Jens Stoltenberg kijelentette, a NATO szövetségesek továbbra is elkötelezettek a globális fegyverzetellenőrzés és a leszerelés mellett. Ezzel összefüggésben üdvözölte a bejelentést, hogy Washington kész az azonnali találkozóra az Új START egyezmény (más néven: START-3) meghosszabbításáról folytatandó tárgyalások érdekében. Valamint azt az orosz tájékoztatást is, amely szerint Moszkva hajlandó az Egyesült Államokkal együtt befagyasztani nukleáris robbanótölteteinek számát. Nem kerülhet olyan helyzetbe a világ, hogy nincs érvényes szerződés a nukleáris fegyverek számáról és csökkentéséről - szögezte le a főtitkár.

Stoltenberg bejelentette, a NATO új európai űrközpontot épít ki Németországban azzal a céllal, hogy ellensúlyozza Kína és Oroszország világűrben elért, biztonsági és gazdasági fenyegetést is tartogató előnyszerzését.

Egyes nemzetek, köztük Kína és Oroszország olyan rendszereket fejlesztenek, amelyek elvakíthatnak, működésképtelenné tehetnek, vagy akár le is lőhetnek műholdakat. Az űr biztonságának szavatolása elengedhetetlen a navigációhoz, a kommunikációhoz, valamint ahhoz, hogy észlelni lehessen ellenséges rakéták indítását - közölte.

"A gyors, hatékony és biztonságos műholdas kommunikáció létfontosságú csapataink számára. Célunk azonban nem az űr militarizálása, hanem az, hogy növeljük a NATO képességeit az űrben jelentkező kihívások kezelésére" - fogalmazott. Az űrközpontot a Németország nyugati felében található Ramstein NATO-légibázison létesítik.

A főtitkár tájékoztatása szerint a védelmi miniszterek tanácskozásán áttekintik a NATO-missziók, köztük az afganisztáni és az iraki jelenlét kiigazítását és támogatását is.

NATO
Jens Stoltenberg
brüsszeli
Brüsszel

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.